IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатът на МВР поиска 15% увеличение на заплатите от 1 юли

Полицаите излизат на протест, ако до месец исканията им не бъдат удовлетворени

15:59 | 02.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Част от синдикатите в Министерство на вътрешните работи (МВР) искат незабавно увеличение на заплатите от 1 юли с 15%. В противен случай те изразяват готовност за протестни действия, съобщава БНР.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР са изпратили отворено писмо до медиите, в което настояват и за прекратяване на разговорите и експериментите в сектор "Сигурност".

Повод за писмото е, че участниците в Консултативния съвет за национална сигурност са се обединили около необходимостта до края на 2024 г. средствата за отбрана да достигнат до 2% от БВП.

Според синдикатите въпреки че са се обединили и около нуждата от още кадри в системата за сигурност и ръст на заплатите на работещите в МВР, никъде не е упоменато опровержение на изказването на „един конкретен министър (Владислав Горанов, бел. ред.) за необходимостта от намаляване на бюджета на МВР с 300 млн. лв.“ От писмото на полицейския синдикат става ясно, че бюджетът на ведомството за 2018 г. не само не трябва да бъде намаляван, а да бъде увеличен сериозно. 

От профсъюза призоваха да се актуализира и бюджетът за тази година, уточнява още БНР.

„Говорим за увеличение между 15 и 25%. Следващо увеличение през следващата година и то направено по такъв начин, че в никакъв случай не искаме да има ощетени“, заяви Валентин Попов, председател на синдикалната федерация

Според недоволните служители заради реформата в МВР в момента там има сериозен дисбаланс на заплащането между отделните служители. „Част от нея влезе в сила от 1 февруари и стигнахме до един изключително грозен и неприятен дисбаланс в заплащането на служителите, които работят на близки длъжности, изпълняват почти едни и същи функционални задължения. Разликата в заплащането им е от порядъка на два пъти“, обясни още Попов.

От синдикалната федерация се надяват до дни да имат нова среща с ръководството на Министерството на вътрешните работи, на която да обсъдят исканията си.

Още преди време от синдикалната федерация уточниха, че няма да дават толеранс на новото правителство и ще настояват за изпълнение на техните искания. Те припомниха, че подобен казус имаше и през 2016 г., когато хиляди служители в сектор „Сигурност“ се събраха пред Народното събрание на национален протест. Недоволството на полицаите бе провокирано от мерките и вижданията за реформа на Владислав Горанов, който тогава също беше финансов министър. Впоследствие предложенията за реформа в сектора бяха оттеглени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
И без това са прекалено много търтеите, предлагам 50% съкращения. За начало :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Изнудват ли полицаите правителството или това е познатото шоу за пред хората?! Добрите полицаи срещу лошите политици. Скоро ще стане ясно - толкова скоро, че и за пуканки няма да има време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още