IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицаите започват протести заради предлаганата реформа в МВР

Полицейските синдикати не са съгласни с намаляването на отпуските на служителите и с орязване на обезщетението за пенсиониране

14:08 | 29.02.16 г. 8
<p>
	Служители на МВР блокираха кръстовища в столицата при протеста си в края на миналата година срещу орязването на социалните придобивки за полицаи. <em>Снимка: БТА</em></p>

Служители на МВР блокираха кръстовища в столицата при протеста си в края на миналата година срещу орязването на социалните придобивки за полицаи. Снимка: БТА

Синдикалната федерация на служителите на МВР ще организира безсрочен протест до започване на реални и ефикасни реформи в министерството. Това решение е взел Управителният съвет на профсъюза, каза на пресконференция Валентин Попов, председател на синдиката.

Федерацията ще направи голям национален протест между първото и второто четене на промените в Закона за МВР в парламента. Преди това ще има серия от предупредителни протести в страната, съобщи БТА.

Синдикалната организация не е съгласна с предлаганите промени в Закона за МВР. Според Попов тези предложения не могат да се приемат нито като реформа, нито дори като част от реформа. 

Сред най-спорните текстове са намаляването на отпуските на служителите с пет дни, намаляването на обезщетението за пенсиониране на новоназначените след 2017 г. служители от 20 на 12 заплати, преобразуването на противопожарната служба в агенция. От федерацията посочиха, че за повечето промени няма мотиви.

Синдикатът "Огнеборец" от 23 февруари е в протестна готовност и процедура за допитване до структурите в страната за организиране на протестни действия, каза вицепрезидентът на синдиката Венцислав Станков. 

Според него предстоящите промени в Закона за МВР не гарантират подобряване на дейността на министерството. Недоволството на синдиката е поради същите причини - не подкрепят предложението за намаляване на годишния платен отпуск, както и намаляването на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение на назначените на работа след 2017 г. Според синдикалистите не е нормално да се делят служителите на МВР на настоящи и бъдещи и в това се тълкува дискриминация и нарушение на конституционните права. 

Синдикатът не приема и преобразуването на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция. От профсъюзите на пожарникарите смятат, че промяната не е мотивирана и няма да постигне резултат за подобряване на дейността на дирекцията. От "Огнеборец" не са съгласни и в главните и в областните дирекции да се формират щатове за допълнително назначаване на администрация.

Синдикатът ще изиска законопроектът да бъде обсъден от Съвета за тристранно сътрудничество. От "Огнеборец" ще настояват и за среща с парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, на която да изложат становището си.

Промените в МВР вече са одобрени от кабинета.

Още с публикуването на проекта за промени в Закона за МВР, който е втори опит за орязване на социалните придобивки за работещите в системата, синдикатите в МВР не изключиха вариант за нови полицейски протести.

Тогава полицейските синдикати обявиха, че новият проект за реформа не е съгласуван с тях и липсва мотивация за орязването на социалния пакет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
"...главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция." Агенция=министерство, като по този начин набъбва бюрокрацията, а нейната издръжка е за сметка на редовите служители. Но това е мечтата на главният пожарникар-премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
petyob
преди 8 години
Ами да уволнят тези дето не стават и тези, които не искат промените ... И така ще се вдигне качеството и ще спрат протестите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 8 години
Целия проблем е че полицайте в мвр са я има я няма 50 % от състава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
realista
преди 8 години
Причината полицията да е неефективна е в политиците и техните началници. От там трябва да се започне. Те са причината сигурността на държавата ни да е на това ниво.Така е във всяка нормална фирма. Че има мързеливи и подкупни полицаи, има. Но има и честни и работливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
petyob
преди 8 години
.. да не говорим за качеството на личния състав(мат'риалът) и резултатите. Чудя се от кой трябва да се пазиме от бандитите или от полицаите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
petyob
преди 8 години
Сега е момента за 10% съкращения в МВР - на тези които са против промените ... Стига с тази полицейска държава! Къде по света има толкова много полицаи на човек и с такива привилении??! При всеки протест - съкращение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
realista
преди 8 години
"Политиците" да дадат пример и да започнат първа да орязват своите пивелегии и заплати. Всички в тази държава имат като важите нужди и вършат повече работа и е по рискована.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още