IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращения в МВР са следващ вариант за реформа

Без промени догодина няма да има пари за заплати, заяви Румяна Бъчварова

15:20 | 04.11.15 г. 1
<p>
	Служители на МВР блокираха кръстовището пред СУ &bdquo;Св. Климент Охридски&rdquo; и Орлов мост още снощи. <em>Снимка: БТА</em></p>

Служители на МВР блокираха кръстовището пред СУ „Св. Климент Охридски” и Орлов мост още снощи. Снимка: БТА

Съкращенията са един от следващите варианти за реформа в МВР след започналото орязване на привилегии. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова в кулоарите на парламента.

"Ако не направим тези реформи, следващата година няма да има пари за заплати", призна министърът.

Бъчварова обясни, че процентът за съкращенията ще бъде уточнен след анализ с шефовете на дирекциите. "Това е начинът да има МВР скоро", уточни тя.

Министърът отново повтори предложението на правителството към полицаите - намаляването на заплатите при пенсия от 20 на 10 да важи за новопостъпилите полицаи. Според Бъчварова орязването на 20-те заплати за всички е бил най-безболезненият начин да се съберат пари за реформи.

Вътрешният министър обясни, че не приема служители на реда да протестират в неразрешени протести. Тя обаче нямало и да преследва лично никой от протестиращите.

Румяна Бъчварова обясни, че синдикатите твърдят, че не стоят зад протестите. Кой тогава организира полицаите, МВР или не знае, или не иска да каже, стана ясно от думите й.

Протестите продължават

След като за кратко блокираха движението на Орлов мост, протестиращи столични полицаи се отправиха на поход към Министерския съвет. Пътьом те спряха за кратко пред парламента, където изразиха недоволството си чрез аплодисменти към народните представители. Чуха се викове: "Браво" и "Горчиво". Част от тях надуха свирки и вувузели и развяваха българския трибагреник.

Заради шествието на полицаите движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" в района на СУ "Св. Климент Охридски". Движението на градския транспорт в района е временно затруднено.

Над двеста служители на всички структури на МВР в Пловдив се включиха днес в спонтанния протест и в обедната си почивка пред сградата на областната дирекция в града под тепетата. Протестът не е организиран и е напълно спонтанен, каза Атанас Тавков член на синдикалната федерация на служителите на МВР.  По негови думи всичко зависи от резултатите от срещата на политическото ръководство със синдикалните организации на служителите в МВР.

Полицаите настояват за оттегляне на спорния законопроект, запазване на социалните придобивки включително и за новопостъпилите служители, както и подписването на колективен трудов договор в сектор Сигурност.

Протестната готовност на служителите в системата се запазва до постигане на приемливо и за двете страни решение.

Предвижда се днес полицаи от всички районните управления по места отново да се съберат пред местоработата им след приключване на работния ден, посочиха синдикалистите.

Над 250 души от МВР в цялата страна са подали заявления за напускане до вчерашния ден, обяви Иван Сердаров, член на УС на СФСМВР. Според него ежедневно във всички дирекции на полицията в страната постъпват заявления за напускане на служители. "Очаква се общо 7 хиляди души от системата на МВР да се възползват от правото си на пенсия и ще го направят, защото никой не е в състояние да ги убеди, че някой ще им защити правата", смята Сердаров.

Три браншови синдиката от сектор "Сигурност" не приемат договореното

Три браншови синдиката от сектор "Сигурност" към КНСБ не приемат договореното днес на срещата между премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и на вътрешните работи. Синдикатът "Огнеборец", Националният синдикат на гражданската администрация в МВР и Федерацията на независимите синдикати от отбраната "Българска армия" заявиха на пресконференция в КНСБ, че настояват Министерският съвет да изтегли изцяло предложението си за проектобюджета за 2016 г. в сектор "Сигурност".

Според синдикалистите реформа не може да се прави с такива финансови ограничения, а трябва да се мисли за намаляване на администрацията и увеличаване на изпълнителния състав.

От трите браншови синдиката заявиха, че ще протестират в рамките на закона.

Синдикалистите организират и протест на 8 ноември, професионалния празник на полицията, пред парламента. Ако исканията им не бъдат удовлетворени, те ще протестират и в деня на първо четене на проектозакона в пленарна зала.

Те се обявяват против премахването на правото на безплатно пътуване на държавните служители в МВР, намаляването на платения годишен отпуск и намаляването на възнагражденията при пенсиониране.

Те заявиха, че в действията им липсва какъвто и да е бил политически оттенък и призоваха правителството за дебат. „Твърдо сме решени и желаем да седнем на масата за преговорите, убедени сме, че трябва да се направи промяна, но не и да почваме от изпълнителния състав, каза Венцислав Станков от "Огнеборец", цитиран от БТА.

Президентът Росен Плевнелиев призова за диалог и за чуваемост по отношение на правата на заетите в сектор "Сигурност".

В отговор на журналистически въпрос за недоволството сред униформените, държаният глава апелира разговорите между правителството и протестиращите да продължат.

Още по темата за протестите на полицаите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 5
Бат Минко
преди 8 години
Закривай!!!!Всички които са излезли да протестират да се уволнят незабавно.Най добре ще е всички тумбаци да бъдат уволнени незабавно до един .Да се назначат млади момчета с подходящо образование и поне 1500 кинта заплата.Пълно е с безработни юристи.На нас тумбаци и тарикати не ни трябват.Пълно изриване.Аз съм убеден че престъпността ще спадне ако се уволнят всичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още