IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови полицейски протести заради втория опит за орязване на социалните придобивки?

Синдикатите в МВР не виждат мотиви за намаляване на отпуските и обезщетенията при пенсиониране

11:42 | 04.02.16 г. 9
Нови полицейски протести заради втория опит за орязване на социалните придобивки?

Синдикатите в МВР не изключват вариант за нови полицейски протести заради втория опит за орязване на социалните придобивки за работещите в системата.

Вчера беше публикуван нов проект за промени в Закона за МВР, който предвижда промени в статута на служителите, заемащи административни длъжности, намаляване на платения годишен отпуск до 25 дни, както и на обезщетението при прекратяване на трудовите правоотношения.

Няма договорка между синдикатите в МВР и ръководството му за промяна на социалния пакет на служителите, заяви за БНР председателят на синдиката Валентин Попов.

Според него липсва мотивация за орязването на социалния пакет. Той уточни, че синдикатите са информирани за предстоящо оповестяване на промените, но договаряне по тях не е имало.

Редуцирането на отпуските на служителите не е мотивирано, а единствената причина за него може да е намаляването на състава, подозира той. Друго притеснение сред синдикатите буди промяната, която е свързана с правомощията на част от служителите. 

Синдикалният лидер обърна внимание, че в проекта има и други "донякъде интересни" текстове, които касаят структурата и управлението на системата. Например предвижданото трансформиране на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция и увеличаването на правомощието на сегашния директор на Главната дирекция.

„В момента, в който стане директор на агенцията, той ще има правомощия почти колкото главният секретар на МВР, че в някои случаи може би дори и по-високи. Не е обяснено достатъчно добре в мотивите защо се случва това, с каква цел“, казва Попов.

Той коментира и създаването на нова категория лица, работещи по трудово правоотношение, които частично се предполага от този проект да имат полицейски правомощия – да имат право да задържат, да носят оръжие, да употребяват сила и помощни средства. "Тук става дума за поемане на охранителни функции не от полицаи, а от служители, работещи по трудово правоотношение, което, меко казано, към момента звучи странно", посочва Попов.

Реформа не се прави с орязване на социален пакет, категоричен е той. Това ще е 7-то изменение на закона от 2014 г.

Синдикатите очакват среща с ръководството по време на 14-дневния период на съгласувателната процедура.

Това е вторият опит за реформа след неуспеха от есента на миналата година, когато правителството се опита да намали социалните придобивки в сектор "Сигурност" с преходните и заключителни промени в закона за бюджета. След протестите на полицаите предложенията бяха оттеглени. Новите текстове са изготвени след преговори със синдикалните организации в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
qnidopi
преди 8 години
Полицията в тази дръжава е по-опасна от мафията. Престъпниците са извън закона (поне официално), докато тая *** законно рекетира целия народ излоупотребява с всичко, до което е докопа. Тук никога няма да се живее като на запад с подобна правоохранителна ***. Ушевите заслужават да бъдат цакани, където както може, те вас си ви "минава" цял живот законно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
До 5. То пък една министърка!!!!!! Както я наричат подопечните й шматката. Цоциоложката, която вярно служи на боко за всичко, което й посочи. Същата повлекана е и куневица-пръмова. На всяко нещо е готова да стане министър, шеф, президент, комисар и колкото може повече баналности да изръси, да разнася неприятната си физиономия, лъже, зловреди за България и българите. Как очаквате МВР да бъде на ниво след като му се "изредиха" какви ли не недоразумения - физкултурници ушати и ненаказуеми, такива като пикаещият по фонтаните и сега раздаващ акъл и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 9
evroto72
преди 8 години
На борсата си стой ти .Ние ще намерим какво да работим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 18
penman
преди 8 години
С тия търтеи министърката трябва да прояви твърдост, както едно време Маргарет Татчър. Дисциплинарно уволнение и да отиват на борсата! Да разберат как обикновените хора си изкарват парите, а не по цял ден да си клатят краката и да получават куп безумни привилегии. А синдикати в силовите ведомства - това е безумие. Никой насила не ги е вкарал в системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 20
realista
преди 8 години
Важното е политиците да си запазят превилегиите, другите кучета ги яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 19
amorphus
преди 8 години
Работа за 5 стотинки не вършат, а привилегиите им - стотици и хиляди левове! И всичко на гърба на обикновените хорица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 11
khao
преди 8 години
ти си абсолютен крeтен, евала на органите на реда че нарушават брутално закона ли правиш ? ... и после може би очакваш същите да го спазват зада те защитават теб ... ти който им плащаш заплатата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 39
ert
преди 8 години
Браво, нека служителите на МВР да не си оставят магарето в калта и да защитят правата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още