IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системата за пръстовия идентификатор тръгва пилотно в пет болници

Целта е да се проследи работата ѝ в реални условия и да се изчистят непредвидени грешки

13:15 | 19.07.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Системата за пръстовия идентификатор тръгва пилотно в пет болници

Системата за пръстовия идентификатор тръгва пилотно от днес в пет болници, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От днес касата започва тестово внедряване в реални условия на системата в УМБАЛ „Света Анна“ АД, София; Първа МБАЛ ЕАД, София; Първа САГБАЛ „Света София“  ЕАД, София; СБАЛО ЕАД, София и МБАЛ-Русе АД.

За целта изпълнителят на договора - "Консорциум Стемо-Гама Консулт“, осигурява безплатно до 3 броя устройства за генериране на Уникален идентификационен номер. Тестът е работен и е предвиден в договора за изграждане на регистрационната система при изпълнителите на медицинска помощ.

Петте болници няма да бъдат задължени да регистрират в новата система всеки пациент. Задачата ще е единствено да се проследи работата на системата в реални условия и да се изчистят непредвидени грешки, които ще възникнат по време на работа. 

Едновременно с работния тест до дни Здравната каса ще започне и пилотен проект, който включва внедряването на системата в 20 болници.

Първоначално беше предвидено системата за пръстовия идентификатор да бъде въведена от 1 април в болниците. Впоследствие беше отложено за след първото полугодие на 2016 г.

Идеята на здравния министър Петър Москов е системата да бъде въведена в болниците и аптеките. На по-късен етап системата ще бъде въведена и за други изпълнители на медицинска помощ.

Пръстовият идентификатор ще бъде механизъм за контрол на разходите и няма да дава достъп до личната информация на пациента, гарантират от здравното министерство. Това е код с цифри, който позволява пациентът да даде разрешение Здравната каса да заплати за лечение или за лекарства.

Министерството на здравеопазването очаква 10% икономии от въвеждането на системата на пръстовия идентификатор. Идентификаторът няма да има възпиращ характер, нито по някакъв начин ще разкрива идентичността на пациента. Данните не могат да бъдат складирани, снемани и откраднати. Това е начин идентичността да се свърже с ЕГН-то на пациента.

„Консорциум Стемо-Гама Консулт“ спечели обществената поръчка за създаване на софтуера за пръстов идентификатор. Компанията бе класирана на първо място, въпреки че предложи по-скъпа оферта. Оказа се, че техническите спецификации, които е предложила, са по-важни според преценката на Касата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Поредните откраднати пари - въпреки общественото недоволство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още