IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята за пръстовия идентификатор няма да се осъществи, смята експерт

Листи на чакащи за болница ще има не защото няма легла, а заради орязани бюджети, коментира Димитър Петров

11:36 | 19.02.16 г.
Идеята за пръстовия идентификатор няма да се осъществи, смята експерт

Идеята за пръстовия идентификатор няма да се осъществи със сигурност, защото е в противоречие с европейските принципи. Това каза бившият подуправител на Здравната каса Димитър Петров, сега експерт в Българския лекарски съюз (БЛС) в ефира на Bulgaria ON AIR.

От пет години чакаме електронната здравна карта, с която пациентът да влиза в системата и да се отчита, докато идентификаторът не носи никаква информация за статус на пациента, обясни той.

От БЛС са категорично против въвеждането на пръстовия идентификатор и заявиха, че няма да подпишат Националния рамков договор по този повод. 

Стайко Спиридонов, председател на Българската болнична асоциация, защити предложението за пръстов идентификатор. Според него независимо дали е лична карта, електронна карта или пръстов отпечатък, на този етап при съществуващия хаос в здравеопазването, трябва да има някаква регулация. По негово мнение идеята за пръстовия отпечатък „не е чак толкова страшна“. Тя представлява вход в системата чрез цифрови данни, зад които трябва да стои цялото електронно досие на пациента.

„На този етап това е единствената форма за регулация“, каза той и допълни, че пръстовият идентификатор е вид механизъм за контрол, както досега беше личната карта.

Стайко Спиридонов обаче изрази опасения по друго предложение на Петър Москов – за здравната карта. Според него на практика става дума за намаляване на финансовия ресурс с от 10 до 30 на сто за болниците, което силно ще ограничи достъпа до медицински услуги.

За него не е правилно да се формират листи на чакащите при условие, че има свободни легла в клиниките. Димитър Петров допълни, че идеята на тази схема е да се прехвърлят дейности към 2017 г.

Допълнителният пакет е „абсолютно безсмислен“, каза още Петров. И уточни, че според наредбата за достъпа, която беше публикувана преди дни, за заболявания от основния пакет също ще се чака. Той поясни, че пациентите ще чакат не защото няма легла, а защото бюджетът на болницата е свършил. Разбира се, че няма да отпаднат лимитите, каза още Петров и допълни, че всичко това противоречи на базисни принципи на здравното осигуряване.

Още интервюта вижте в Bulgaria ON AIR


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още