IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в потреблението на контрабандни цигари отчете премиерът

Борисов постави срок на пет областни дирекции на МВР да намалят нивото на контрабандата

15:24 | 07.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Премиерът отчете спад на потреблението на контрабандни цигари в страната на втората за годината работна среща по „Инициативата срещу незаконната търговия“. Потреблението на незаконни цигари към второто тримесечие на 2016 г. e намаляло до 8,1% при 8,3% към края на четвъртото тримесечие на 2015 г.

Това е най-ниското ниво на нелегална търговия с продукта за последните девет години, но областните дирекции на МВР с по-слаби резултати са Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Русе, каза Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Той уточни, че те трябва да дадат обяснение за оставащите по-високи нива на контрабанда. И им даде едномесечен срок за намаляване на разпространението на нелегални цигари. В противен случай ще последват уволнения, каза министър-председателят.

За изминалите две години в бюджета са влезли с 3,7 млрд. лв. повече, за тази година приходите са над 1,6 млрд. лева, припомни Борисов относно събираемостта.

Премиерът посочи, че мерките за борба с контрабандата във всичките й разновидности – алкохол, горива, месо, захар, производството на неистински парични средства, се оценяват високо от международните партньори на България. Той даде примери с признанието, получено от Европол, Испания, Унгария, Австрия за разбитите нелегални фабрики за цигари и за фалшиво евро.

„Те бягат от България, защото цялата мощ на държавата се изсипа на главата им. И това ще продължи, докато ние сме на власт”, каза Борисов.

Той посочи, че вече са затворени всички контрабандни канали и изказа предположение, че предвид голямата граница със Сърбия и Македония, е възможно там да има пропуски. Премиерът обаче сравни резултатите в България с тези в останалите европейски държави, които отчетливо са в полза на страната ни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
novak li sam
преди 7 години
Виновен за лошата ситуация по границите със Сърбия и Македония е Орешарски, когато границата стана по-дълга от тази с Турция и Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
petyob
преди 7 години
контрабандата се знае с точност десети от процента, по общини .. всичко е под контрол и ще има уволнения ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ivan_ivanov601
преди 7 години
ЗАЩО МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ ТУКА ПАК СЕ ТЪРСИ ЛИЧНАТА ИЗГОДА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още