IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8,3% от изпушените цигари в страната са контрабанда*

Премиерът Бойко Борисов даде едномесечен срок на полицейски управления, за да си подобрят работата

15:51 | 03.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През последното тримесечие на 2015 година контрабандните цигари в България са 8,3% средно за страната. Отбелязано е най-ниското равнище на потребление на незаконни цигари за 9-годишен период.

Това показват резултатите от проучване, финансирано от производителите на цигари. Това бе представено днес  на работна среща между тютюневите компании и органите на реда, ангажирани с борбата с незаконната търговия. В срещата участва и премиерът Бойко Борисов.

Ще положим максимални усилия да продължим в същия дух борбата с незаконната търговия с цигари, каза Борисов.

Проучването се прави от 2007 година в 14 от най-големите градове в страната, в които живее близо 50% от населението на България. То се осъществява, като се събират празни опаковки цигари от улиците, но без да обхващат селските райони, домовете на хората и останалите частни пространства. Това е практика и във всички останали страни от ЕС, предаде "Фокус". 

Според Алина Викован, главен мениджър на "Филип Морис България", постигнатите ниски равнища на контрабандни цигари показват  ангажимента на българските власти към борбата с незаконната търговия на тютюневи изделия.

Борисов заяви, че тази статистика е възможно най-точна и не може да бъде манипулирана. "Отиват, обръщат кофата за боклук и от 100 опаковки само 8 са фалшиви", коментира премиерът.

По думите му страната ни работи прекрасно с Европол не само за цигарите, а по проблеми като алкохол, наркотици, фалшиви евро и фалшиви кредитни карти.

„Ще положим максимални усилия да продължим в същия дух борбата с незаконната търговия с цигари. Доволен съм, но резултатите показват какво още имаме да прави", каза още той.

Според финансовият министър Владислав Горанов данните от проучването показват, че действията на правителството не са само "политически лозунги", а дават реални резултати.

Директорите на областните и регионалните полицейски управления с високо потребление на незаконни цигари имат един месец, за да подобрят работата си, каза Борисов. "От графиката аз виждам кои директори можеш да смениш", обърна се премиерът към главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

"Като погледнеш, ето ги тези директори са готови", заяви Борисов.

По думите му това означава, че те нямат присъствие или то е недостатъчно. 

Само за половин година потреблението на нелегални цигари е намаляло с 5,1 п. п. Изследването в края на второто тримесечие на 2015 г. регистрира спад до 13,4%, а шест месеца по-късно този резултат е подобрен, като е констатиран дял от 8,3% на незаконни цигари – най-ниското ниво за последните девет години, откакто се провежда проучването в България, съобщиха по-късно цигарените компании. 

Производителите на цигари виждат възможности за подобрение в следните градове, където нивата на потребление на незаконни цигари остават високи: Габрово – 40,2% Свиленград – 33,7%, Видин – 33,18%, Кюстендил – 27,1%, Сандански – 26,8%, Пазарджик – 26,7%, Пловдив – 19,5% и Хасково – 18,4%.

Според проучването показват в България по-голямата част от незаконните цигари се предлагат от улични търговци на откритите пазари, чрез доставка по офиси, административни сгради, домове и т. н., чрез добре организирана нелегална дистрибуция.
 

*Новината е допълнена в 17.11 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още