IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срокът за подаване на оферти за тол системата ще бъде удължен, ако няма кандидати

Според регионалния министър 24 часа са напълно достатъчни, защото предложенията са готови и само се изчакват обжалванията

12:47 | 19.05.17 г. 1
<p>
	Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. <em>Снимка: МРРБ</em></p>

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Снимка: МРРБ

Срокът за подаване на оферти в обществената поръчка за тол системата може да бъде удължен, ако днес до 17 ч. не бъдат подадени предложения в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предава БТА.

Припомняме, че вчера пътната агенция възобнови търга, след като преди няколко дни Върховният административен съд отхвърли поредната жалба срещу процедурата. Институцията удължи срока за подаване на документи със само 1 ден, въпреки че търгът беше спрян за няколко месеца.

Николай Нанков обясни, че 24 часа са напълно достатъчни, защото повечето предложения са готови и досега са подавани оферти, но неколкократно процедурата, стартирала още на 5 април 2016 г., е обжалвана.

Той подчерта, че в закона никъде не е разписано какъв да бъде новият, удължен срок.

„Интереси, лоби, тол системата ще подобри борбата с контрабандата, тя ще е свързана със системите на Националната агенция за приходите и на Министерството на вътрешните работи“, коментира той.

За тази изминала повече от година, откогато е обявена процедурата, сме загубили над 600 млн. лв., съобщи още министърът на регионалното развитие. Това са средства за изграждане на пътища, нов участък от магистрала, за рехабилитация на над 2 хил. км пътни отсечки, за пътна безопасност.

По думите му тол таксите са справедлив, солидарен модел за заплащане. „През България минават пет от десетте паневропейски коридора и трябва по адекватен начин да бъде таксуван транзитно преминаващият товарен трафик. Към момента е само на тонаж, справедливо е да е на изминати километри, да се отчита замърсяването на въздуха“, обясни Николай Нанков.

Чрез въвеждането на смесената система - тол и електронни винетки, ще се събират повече пари, с които да се строят пътища. Приходите от винетки на годишна база към 2016 г. са 300 млн. лв. Прогнозите са, че с въвеждането на тол системата още през първата година постъпленията ще нараснат с минимум 500 млн. лв. т.е. пътният сектор ще бъде един от устойчивите инфраструктурни сектори, които ще могат да се самоиздържат, каза още Нанков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
s3
преди 6 години
Много са тези 24 часа, трябваше да обявят срок от 1 час, те нашите хора са готови с офертата, за 1 час можеха да я внесат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още