IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Нанков: Около 500 млн. лв. ще влизат в АПИ от тол такси

Плановете на кабинета са разширяване на обхвата на програмата за саниране, коментира новият регионален министър

08:58 | 10.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Сметката за приходите от тол такси все още не може да бъде направена, защото не са готови тарифите, но очакваните приходи в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са около 500 млн. лева годишно. Това изчисли в ефира на "Нова телевизия" новият регионален министър Николай Нанков.

Той посочи, че срещу тол таксите има силен отпор и търгът за изграждане на системата е обжалван осем пъти от 2016 година досега. Регионалното министерство предвижда, когато системата заработи, тежкотоварните автомобили да плащат тол такси, а леките автомобили - да се движат с електронни винетки.

Приходите от тол таксите ще бъдат насочени към ремонти на пътищата. Нанков цитира и доклад на Световната банка, според който годишно в България не достигат между 600 - 800 млн. лева за поддържане на пътната мрежа.

Изграждането на системата за тол такси отнема около 7 месеца, посочи още новият регионален министър. Ще има и период на мониторинг как работи системата, който ще отнеме около 12 месеца.

Нанков призна, че има и голямо закъснение по изграждането на магистрала "Струма", но посочи, че то ще бъде наваксано. Реално получаването на всички необходими разрешителни за строеж могат да бъдат получени и реалното строителство да започне през 2019 година. Магистралата трябва да бъде финализирана през 2022 година. 

Правителството има планове и за разширяване на обхвата на програмата за саниране на жилища и да бъдат обхванати дори и еднофамилните сгради, стана ясно от думите на Нанков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още