IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община ще обяви нов търг за изгаряне на RDF отпадъци

Предложените цени бяха високи, заяви Йорданка Фандъкова

15:47 | 14.09.15 г.
Столична община ще обяви нов търг за изгаряне на RDF отпадъци

Столична община ще обяви нов търг за изгаряне на RDF горивото, което се очаква да произвежда откритият днес завод за преработка на отпадъците на София. Това съобщи пред Investor.bg кметът Йорданка Фандъкова.

Припомняме, че през юли 2015 г. общината обяви обществена поръчка за оползотворяването на RDF, която бе разделена на три обособени позиции. В България има четири завода с комплексни разрешителни, които имат право да изгарят RDF, и три от тях подадоха оферти - „Златна Панега цимент“, „Девня цимент“ и „Холсим България“, като всяко предприятие кандидатстваше за различна позиция.

Тъй като RDF замества частично горивото, което използват при производството си циментовите заводи, тогава не стана ясно защо общината е предвидила за операторите общо 25 млн. лв. - индикативна стойност на поръчката.

След като предприятията подадоха оферти и ценови предложения, през август общината закри две от обособените позиции, по които кандидатстваха „Холсим България“ и „Златна Панега цимент“, тъй като предприятията искаха по 32 и по  29,50 лв./тон за оползотворяване на 1 тон RDF, докато „Девня цимент“ предложи  0,05 лв./тон без включени транспортни разходи. В решението беше записано, че по първа и трета позиция са предложени значително по-високи цени спрямо втората позиция.

По-късно в началото на септември общината съобщи, че прекратява поръчката и по втората позиция с мотива, че предложената цена е икономически неизгодна за възложителя.

„Предложените цени бяха високи и затова прекратих процедурата“, заяви днес Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че ще бъде обявена нова поръчка, след като бъде изготвена нова оценка. 

„Очаквам намаляване на цените“, каза кметът и допълни, че търгът ще бъде обявен с нова индикативна стойност.

Запитана защо първоначално бяха заложени 25 млн. лв., тя каза, че циментовите заводи имат разходи за транспорт и оползотворяване. „Всяка инсталация работи с разходи, хубавото е, че ще имаме приходи“, каза кметът.

На въпрос кога столичната Топлофикация ще изгради инсталация за изгаряне на RDF тя отговори, че тепърва ще се кандидатства с проект по новата програма „Околна среда“ 2014 - 2020.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още