IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три циментови завода поискаха да изгарят отпадъците на София

Столичната Топлофикация не подаде оферта за участие

17:20 | 11.08.15 г.
Три циментови завода поискаха да изгарят отпадъците на София

Три циментови завода подадоха оферти по обявения от Столична община търг за изгаряне на отпадъци.

През юни общината обяви обществена поръчка за оползотворяването на RDF горива, получени от отпадъци. Те ще се произвеждат от боклук, обработен в завода за отпадъци в село Яна.

Поръчката е разделена на три обособени позиции - до 80 000 т годишно, до 75 000 т годишно и до 25 000 т годишно, а времето за изпълнение е 48 месеца. Прогнозната стойност на поръчката е 25,2 млн. лв. без ДДС.

Изрично като условие за участие от кандидатите се иска да притежават действащо комплексно разрешително за оползотворяване на RDF отпадъци.

По справка от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), поискана от Investor.bg, четири завода отговарят на това условие – „Девня цимент“, „Холсим България“  в село Бели извор, „Златна Панега цимент“ в село Златна Панега и „Екомакс“ в град Велики Преслав.

Това автоматично изключи "Топлофикация София" като място за оползотворяване на горивото, въпреки че точно там се очакваше то да бъде изгаряно.

Днес при отварянето на оферти в общината стана ясно, че трима оператори кандидатстват за горивото - „Златна Панега цимент“, които подадоха оферта за третата обособена позиция, „Девня цимент“ с оферта за втората позиция и „Холсим България“ с предложение по първата позиция.

RDF се използва пълноценно в циментовите заводи като частичен заместител на гориво и при изгарянето в пещите от него не остава дори пепел, коментираха участниците в процедурата.

Очаква се на по-късен етап да бъдат отворени ценовите предложения на кандидатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още