IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев подадоха оставки*

Главният секретар на МВР и председателят на ДАНС вече са без подкрепата на премиера

10:30 | 06.03.15 г. 2
Светлозар Лазаров и  Владимир Писанчев подадоха  оставки*

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев хвърлиха оставки, съобщи БТА като се позова на източници от МС.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е помолил Лазаров да довърши случая с убитата 23-годишна студентка Вероника Здравкова във Велико Търново. „Помолих го да си довърши случая във Велико Търново. Ще приема оставката най-вероятно утре на обяд. Дотогава очаквам да има задържан по случая”, заяви  той.

Борисов каза, че главният секретар ще бъде избран от министъра на вътрешните работи. Премиерът посочи, че има вече готово предложение за председател на ДАНС. Той го пази в тайна засега, но гарантира, че ще е съгласувано с "всички възможни хора на света". Борисов обаче отсече, че няма да маха шефа на ДАТО Цветан Китов.

След като инспектира новата сграда на Софийския районен съд, Бойко Борисов каза, че като мине ангажиментът му с празничните надбавки за пенсионерите, ще мисли как да осигури средства и за ремонта на т. нар. Военно НДК. "Каквото изкараме, даваме за пенсионери и за съдебна система", заяви Борисов.

Вчера от парламентарната трибуна министър-председателят поиска оставките на Лазаров и Писанчев, след като изненадващо вътрешният министър Веселин Вучков се оттегли от поста в сряда с мотиви, че кабинетът не планира да проведе нова процедура за избор на главен секретар и шефове на ДАНС и ДАТО, въпреки че има нов Закон за МВР.

След като от ГЕРБ разчистиха пътя за промените в НС, се очакваше, че службите ще бъдат оглавени от нови лица. Лазаров, Писанчев и Китов обаче получиха неочаквана подкрепа от самия премиер наскоро, като Борисов на практика обвини предшественика си Пламен Орешарски за свършеното от тях в предишния мандат.

След оставката на Вучков, която беше приета веднага от Борисов, премиерът мина на позицията, че със смяната МВР шефа Лазаров и Писанчев също трябва да бъдат сменени.

Премиерът вече предложи кой да седне в министерското кресло на Вучков - това ще е вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Борисов видимо се ядоса на оставката на Вучков в деня, в който у нас на посещение беше шефът на ФБР Джеймс Коми. Премиерът дори заподозря "ченгеджийски номера".

Още политически новини четете в Dnes.bg

*Новината е допълнена в 11.47 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 9 години
Ще запомня Лазаров с израза "нямам данни". Е, като нямаш данни, какво правиш там? Сега обаче изведнъж се оказа, че имал данни за убиството в Търново... Сериали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Зайо Байо
преди 9 години
Премиерът ни ги разбира добре "ченгеджийските номера", дето се вика той ги е измислил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още