IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветанов: Предложението на премиера за вътрешен министър беше нестандартно

Разцепление в ГЕРБ няма, с Борисов си вярваме, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ

10:06 | 06.03.15 г.
Цветанов: Предложението на премиера за вътрешен министър беше нестандартно

Предложението на Бойко Борисов в пленарна зала за нов шеф на МВР в лицето на Румяна Бъчварова беше нестандартно, в негов стил. Не бяхме разговаряли преди това, призна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването "Тази сутрин" по bTV.

В предварителните разговори са дискутирали оставките на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, заради които Вучков хвърли оставка, както и най-важните действия на партията в близките седмици.

"С оставката на Вучков се създаде ситуация, която трябваше да бъде бързо решена и потушена. Премиерът взе бързо решение, което спря затвори темата за всякакви спекулации и внушения. Както виждате днес темата вече не е толкова важна", категоричен бе Цветанов.

Той не коментира дали има „ченгеджийски номера“, както самият Борисов определи ситуацията с оставката на Вучков в сряда.

По думите му и премиера, и парламентарната група на ГЕРБ, и Реформаторския блок, както и тези, които подкрепят кабинета са били наясно, че смяната на Лазаров и Писанчев ще бъде направена.

"Борисов имаше своите аргументи. Когато пое управлението трябваше да има сигурност и приемственост в структурите. Веселин Вучков искаше да създаде своя екип от самото начало. От разговорите, които имах с него разбрах, че оставката му е продиктувана от натрупване на различни фактори. Познавам се с него от 2008 година, номинацията му бе изцяло на Борисов", коментира Цветан Цветанов.

В разговорите му с Веселин Вучков през последните 15 дни е ставало въпрос за желани рокади, но не и за оставка.

"Искам да кажа две неща. Ако човек познава добре Бойко Борисов знае, че той е склонен на всякакво решение, когато имаш достатъчно аргументи. Била е обсъждана възможността председателят на ДАНС и главният секретар на МВР да освободят своите постове. Въпросът е, че той не искаше да го прави във вариант това да доведе до сътресения в системата за сигурност. След като Вучков подаде оставка, Борисов нямаше друг политически ход освен да поиска шефа на ДАНС и главния секретар да напуснат, тъй като в обществото се правят внушения за задкулисие с ДПС", заяви Цветанов.

Той изтъкна, че с Вучков са в колегиални отношения.

Според Цветанов в публичното пространство може да остане усещането, че Вучков е предал Бойко Борисов. "Аз обаче съм убеден, че Вучков не би предал когото и да било. Има принципи, и може би именно към тях се е придържал за своето решение", заяви Цветанов.

Той разкри, че с Борисов са в добри отношения и спекулациите за разделение ГЕРБ са смешни.

"С премиера Бойко Борисов си вярваме взаимно. Заедно сме от 2001 година и мога да заявя, че познавам от партия ГЕРБ най-добре Борисов, както и той мен. Спекулациите и внушенията съм сигурен, че ще продължат. Атаките са срещу мен, тъй като аз градя структурите на партията. Има сценарии за моето дискредитиране", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

Той е казал на Румяна Бъчварова, че ще й бъде много трудно и отговорно като вътрешен министър и че това не е привилегия. "Който е бил вътрешен министър може да сподели какви неприятности и несгоди има този пост", каза Цветанов.

По думите му Румяна Бъчварова е участвала в обсъждането на цялата управленска програма на ГЕРБ не би трябвало да има проблеми, още повече, че зам.-министрите са наясно с функционирането на министерството. И допълни, че ще бъде много важно кой ще бъде избран за главен секретар на МВР и как биха работили в екип.

"Оценката ми за Лазаров винаги е била една и съща. Още след случая с Лясковец заявих, че той не е за поста, който заема. В чисто професионален план имаше много грешки", заяви Цветанов и допълни уверено, че премиерът ще назначи на поста професионалист.

На критиките, че Бойко Борисов ще упражнява натиск върху Румяна Бъчварова той отвърна, че който и да бъде назначен винаги ще има спекулации. "Тепърва ще слушаме какви ли не неща за Бъчварова. Тя винаги ще има моята и на ГЕРБ подкрепа, защото това е най-трудният ресор. И ако си истински готов да се бориш срещу престъпността - ще си създадеш много неприятели. Знам го от личен опит", каза Цветанов.

Във връзка с делата срещу него той заяви, че не смята, че в България може да бъде осъден един невинен човек. "Аз съм сериозен оптимист и се чувствам доста добре. На по-късен етап, когато приключат делата, ще говоря откъде идват атаките", завърши Цветан Цветанов.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още