IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свързват нотариусите с Търговския регистър, за да спрат кражбите на фирми

Предстои в Държавен вестник да бъдат публикувани изменения в две наредби

16:12 | 05.02.16 г.
Свързват нотариусите с Търговския регистър, за да спрат кражбите на фирми

Изменения в две наредби регламентират обединяването на регистъра на нотариусите с електронната система на Търговския регистър с цел да бъдат спрени кражбите на фирми. Така с пакет от законодателни промени Министерството на правосъдието предприема мерки срещу този проблем, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в интервю за БНР.

Предстои в „Държавен вестник“ следващата седмица да бъдат публикувани измененията на две наредби. Това са Наредба за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори и Наредба за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър. 

Обединението на регистрите ще позволи на длъжностните лица по регистрация да правят проверки в реално време за истинността на предоставените им документи по повод вписване на прехвърляне на дружествени дялове, смяна на управители на дружества и др., което в момента е невъзможно, обясни министър Захариева. Изключително важно за ограничаване на този вид злоупотреби са и промените в Наказателния кодекс (НК) и Търговския закон (ТЗ), които вече са подготвени от Министерството на правосъдието.

„В момента престъпленията, свързани с кражбите на фирми, се третират като документни престъпления, за които се предвижда до 2 години лишаване от свобода. Предвидили сме нов изричен текст в НК в случаите на т. нар. обсебване на фирма, за което наказанието ще бъде от 1 до 6 г. лишаване от свобода, а при претърпени големи имуществени вреди са предвидени квалифицирани състави“, каза Захариева, цитирана от пресцентъра на правосъдното министерство. 

Промяната в Търговския закон пък регламентира  нотариално да се заверява не само подписът, но и съдържанието на документите, с които се продават дружества и прехвърлят фирми.  Екатерина Захариева изрази надежда, че този комплект от мерки силно ще ограничи този вид престъпления.

Относно готвените промени в Закона за съдебната власт тя отбеляза, че Министерството на правосъдието ще предложи прокуратурата да дава отчет за работата си пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и Народното събрание.
Тя акцентира върху  необходимостта да има по-голяма прозрачност в управлението на бюджетите в съдебната система.

„Стъпваме на проекта, изработен от предишния екип на Министерството на правосъдието”, уточни Захариева. Външният поглед много често е добър и това е полезно. Така министърът коментира новината, че британски експерти ще ни консултират по съдебната реформа в частта ѝ относно Висшия съдебен съвет и прокуратурата.

Европейската комисия е създала служба за подпомагане на държавите-членки по структурни реформи, предстои среща с нейни представители, поясни Захариева. „Британските експерти традиционно подпомагат и имат работа с нашите служби. Също така в Министерството на правосъдието доста интензивно и тясно работим с тях по отношение на местата за лишаване от свобода и детското правосъдие. Въпреки че са с различна система, те имат много добри практики по отношение на мениджмънта на прокуратурите и на съдилищата”, посочи министърът.

Интересът на българите зад граница към съдебната реформа е голям, но истината е, че 25 години се реформираме и все още не сме там, където искаме да бъдем, каза още Захариева.

Тя съобщи още, че Министерството на правосъдието е направило пълен анализ на препоръките в евродоклада, който е бил раздаден на представителите на институциите, включително и на ВСС, присъствали на първото заседание на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

По повод работата на ВСС министър Захариева заяви, че най-важното е членовете му да се фокусират в спешен порядък върху задачите, които предстоят пред тях. „Призовах ги няколко пъти да променят правилата си, например лошата практика за прекалено голям брой извънредни точки, с което те се съгласиха“, каза Захариева.

Тя определи като добра инициативата за онлайн излъчване на заседанията на ВСС, което според нея нито е скъпо, нито е сложно технически. Призна, че в първите заседания, на които е присъствала като председателстваща ВСС, членовете му изглеждали като хора, които не се изслушват и които са натрупали лични отношения, но напоследък тонът им бил станал по-добър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още