IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Такса „Смет“ да се определя на принципа „замърсителят плаща“, реши НСТС

Така ще отпадне стимулът дълготрайни материални активи да се укриват и да се разраства сивият сектор

14:11 | 15.07.14 г.
Такса „Смет“ да се определя на принципа „замърсителят плаща“, реши НСТС

Промени в определянето на такса битови отпадъци, които въвеждат принципа „замърсителят плаща“, обединиха социалните партньори на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Ако бъде приет от парламента, законът ще влезе в сила от 2015 година.

Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че за определянето на таксата съответният Общински съвет ще може да ползва три вида основи.

Първата е индивидуално измерено количество на битови отпадъци в имота. Втората основа е количеството битови отпадъци, съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове. Третата основа е броят ползватели на услуги в имота.

В методиката към закона са включени и формули за изчисляване на таксата в зависимост от избраната основа. Общинският съвет може да избере и комбиниран подход – повече от една основа за определяне на таксата за съответното населено място.

Според социалните партньори с новия подход ще има стимул замърсяването да се ограничи.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал характеризира настоящата ситуация с думите „Един пие, друг плаща, а сервитьорът надписва сметката“. По думите му у нас е така повече от 10 години.

„Тъй като таксата вече няма да се определя на база стойност на дълготрайните материални активи, ще отпадне стимулът те да се укриват и да се разраства сивият сектор“, допълни Велев.

От БСК и КНСБ също подкрепиха промените. „Бизнесът се оплакваше, че методът е балансова стойност на дълготрайните материални активи, а населението се оплакваше, че основата е данъчната оценка на апартамента“, напомни синдикалистът Николай Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още