IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на месеца трябва да е ясна новата формула за такса "Смет"

Работна група обсъжда три различни варианта за местния данък, търси се точно измерване на изхвърляните количества отпадъци

10:55 | 04.06.14 г. 3
До края на месеца трябва да е ясна новата формула за такса "Смет"

До края на месеца трябва да е ясна новата формула за такса "Смет", която общините събират. От 2015 г. те нямат право да определят местния налог на основата на данъчната оценка на имотите.

Три различни варианта се обсъждат от работна група, която трябва да изработи нови механизми за заплащането на услугата, съобщиха за Investor.bg експерти.

В работната група участват представители на Финансовото министерство, работодатели и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

От години бизнесът настоява да се промени методиката, по която се определя такса “Битови отпадъци“. Сега тя се изчислява на базата на данъчната оценка на имотите. Според тях това не е справедливо нито за гражданите, нито за фирмите, защото няма никаква връзка между тази оценка и изхвърляните количества боклук.

След промени в Закона за местните данъци и такси от 1 януари 2015 г. данъчната оценка отпада като възможна основа за определяне на таксата.

Като цяло в момента се обсъждат три вида механизми за определяне на таксата:

- измерване на индивидуалното изхвърляно количество отпадъци чрез обема на съдовете (контейнери, кофи, торбички) или стикери, които се лепят върху торбите. В този случай размерът на таксата ще зависи от броя и обема на контейнерите, също и от това колко често се изхвърлят;

- пропорционален механизъм – изчисляват се общото количество изхвърлени отпадъци в общината, разходите и таксата се определя на основа като брой обитатели на жилището, или пък се вземат предвид използваните вода или електроенергия;

- смесен механизъм. Таксата се определя като стойността на разходите за единица генериран отпадък се умножи по количеството битови отпадъци на задължено лице.

Обсъжда се и възможност в изчислението на таксата да се включи площта на имотите.

Кой механизъм да се избере ще решават общинските съвети.

Експертите трябвало да са готови до 6 юни с методиката.

“Работната група обсъжда различни основи за определянето на таксата, при всички случаи отпада данъчната оценка на имотите“, заяви Емил Савов от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Междувременно от БСК разпространиха позиция, в която се казва, че „българските общини не са подготвени за въвеждането на отдавна чаканите от данъкоплатците промени в методиката за определяне на таксата за битови отпадъци, която фактически е втори имотен данък“. Работодателската организация припомня, че от 12 години настоява методиката да се промени.

Проучванията на БСК показват, че приходите от таксата не се ползват по предназначение.

Крайният срок за приемането на методиката е 30 юни. Според Емил Савов е напълно възможно до края на месеца да има напредък по изработването й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Методиката ДА, обаче стикери НЕ.Ако разделям *** на метали, хартия, пластмаса и стъкло колко стикера ще трябва да си купувам?Не мога ли да си взема едно малко стикерче, да омешам всички видове *** в един огромен чувал или контейнер и да го запокитя на някое от 113-те незаконни сметища из страната.Идеята на общините не е да се прави на оператор на стикери само и само за да си намира някаква работа, а по-скоро да изразходва оптимално и по най-ефективния и най-ефикасния начин парите на данъкоплатците, които хората са заделили от мизерията си с надеждата да живеят по-добре. Ако някой се е самозабравил до такава степен, че не само се прави на велик, но и в един момент започва да си вярва, че е такъв -стикерите са най-малкият му проблем.Общината трябва по-скоро да организира ефективно разделно събиране на отпадъци: цветни метали, черни метали, бяло стъкло, зелено стъкло, кафяво стъкло, друго-цветно стъкло, хартия, картони и мукава, разделно събиране на 8-те вида пластмаси и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
sony
преди 9 години
Дано най-после да се прекрати тази порочна практика - да се плаща такса смет на база на данъчната оценка на имота!Особено рекетирани са фирмите - да плащат огромни пари на Столична община - изчислени на база на стойността на имота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
sony
преди 9 години
Дано най-после да се прекрати тази порочна практика - да се плаща такса смет на база на данъчната оценка на имота!Особено рекетирани са фирмите - да плащат огромни пари на Столична община - изчислени на база на стойността на имота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още