IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пунктовете за изкупуване на хартия и пластмаса се изнасят в промишлените зони

Приключва работата по новия Закон за управление на отпадъците, съобщи зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев

13:14 | 05.03.14 г.
Пунктовете за изкупуване на хартия и пластмаса се изнасят в промишлените зони

Приключва работата по новия Закон за управление на отпадъците, който скоро ще бъде предоставен за публично обсъждане. Това означава, че в рамките на месец ще влезе в Министерския съвет. Това съобщи зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев. 

Промените са значителни – те засягат условията, свързани с управлението на отпадъци, ангажиментите на търговците със скрап за банкови гаранции, променят се изискванията към тези оператори, засилва се контролът върху тяхната дейност. И още промени – по-добре се определя ролята на общините в процеса на разделно събиране.

Контролът ще бъде завишен по отношение на всички оператори, но акцентът е върху търговията с черни и цветни метали. За отделни площадки банковите гаранции падат, но ще се предвиди контрол и върху работата на автоморгите. Те вече ще работят по аналогичен режим, подобно на операторите на площадки за рециклиране на моторни превозни средства.

Изкупуването на отпадъци от хартия, стъкло и пластмаса, според МОСВ, трябва да се изнесе предимно в промишлените зони и да излезе от жилищните квартали. Това ще стане със завишаване на техническите изисквания към пунктовете за вторични суровини, съобщи още Чавдар Георгиев. Няма да има пречки за извършването на такава дейност, уточни той. 

На този етап общините нямат готовност да организират до лятото центровете за безвъзмездно предаване на отпадъци, затова срокът ще бъде удължен най-малко до края на годината. Обмисля се финансова подкрепа за общините – например от отчисленията за тон депониран боклук, за което те в момента плащат и са натрупани средства.

По отношение на разделното събиране на боклука Георгиев уточни, че ще има по-строги изисквания към организациите, които би трябвало да организират оползотворяването на опаковките.

Във връзка с критиките към България заради мръсния въздух в градовете той посочи, че за замърсяването допринася увеличеното търсене на твърди горива от населението, причината за което са финансовите затруднения на домакинствата.

Предвиждат се определени мерки към въглищата за битово отопление, но те сигурно ще действат от догодина. В новата програма „Околна среда“ ще има специално направление за въздуха, по което ще се финансира общественият транспорт, а вероятно ще се финансират и индивидуални очистни съоръжения за всяко домакинство и за по-малки сгради. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още