IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоро ще е готов проектът на новия Закон за управление на отпадъците

Прекаляването с изискванията може би е една от причините законът да се заобикаля, заяви Искра Михайлова

16:56 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Скоро ще е готов проектът на новия Закон за управление на отпадъците

Министерството на околната среда и водите е готово „до голяма степен” с промените в Закона за управление на отпадъците. Предстои проектът да бъде публикуван за обществени коментари на сайта на министерството, както и да бъде обсъден с браншовите организации.

През февруари – март проектът трябва да бъде внесен за съгласуване в Министерския съвет. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Очакванията са, че промените ще бъдат одобрени от парламента преди края на юни. 

Днес Българската асоциация по рециклиране (БАР) алармира, че заложните къщи са се включили в незаконната търговия с отпадъци, след като строгите изисквания в закона са станали причина за закриването на много компании в сектора.

„Прекаляването с изискванията може би е една от причините законът да се заобикаля”, каза Михайлова. Тя заяви, че за да се направят проверки, трябва да бъдат подадени съответните сигнали. Но ако това нарушение, според бранша, е тенденция, може би трябва да се промени законът, допълни тя.

Припомняме, че затегнатия режим при изкупуването на метални отпадъци, който трябваше да ограничи ескалиращите кражби на метални елементи от инфраструктурата, отдавна предизвиква недоволството на търговците на скрап. Според БАР изнасянето на площадките за изкупуването на метали в промишлените зони и високите банкови гаранции, изисквани от рециклиращите фирми, са намалили броя им.

Тепърва ще стане ясно дали площадките за пластмаса  и хартия също ще бъдат разположени в промишлените райони на градовете, за да намалее изваждането на отпадъци от цветните контейнери.

Михайлова коментира още, че България не си е променила позиция по отношение на шистовия газ – проучването и добивът са забранени от приетия мораториум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още