IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалява количеството на преработените метали през 2012 година

От Българската асоциация по рециклиране сочат лошото законодателство в областта като причина за спада

10:45 | 29.07.13 г.
Намалява количеството на преработените метали през 2012 година

Общото количество на скрап, реализирано в страната през 2012 година, е малко над 1,7 млн. тона, като стойността на търгуваното количество е 1,96 млрд. лева. Спрямо предходната 2011 година има спад на реализираните количества в рамките на около 385 хил. тона суровина и на реализираните обороти – в размер на около 206 млн. лева, сочат данните на Българската асоциация по рециклиране (БАР).

Организацията използва данните на Министерството на икономиката и енергетиката, Агенция „Митници“ и рециклиращите компании и предприятия в страната. Според тях през 2011 година количеството реализирана суровина е била 2,09 млн. тона, а оборотите 2,17 млрд. лева.

Най-голям е дялът на преработени стомана и чугун – 1,57 млн. тона през 2012 година. През 2011 година тяхното количество е 1,94 млн. тона. През миналата година са преработени 34 хил. тона алуминий, както и 9 хил. тона месинг, цинк и олово.

Данните на БАР показват и значително увеличение на преработката на мед – 92,8 хил. тона, спрямо 66 хил. тона през 2011 година. Увеличава се и преработката на автомобилни акумулатори – от 25,3 хил. тона на 26,8 хил. тона.

Като цяло обаче тенденцията е към намаляване на реализираните суровини по всички показатели – внос, износ, потребление в страна и добив в страната, обясняват от БАР. Според тях причината е стресът в бранша, породен от промените в законодателството в сектора. 

В същото време с 36% намаляват и кражбите на цветни метали в страната, допълват от асоциацията.

Припомняме, че преди месец обаче от БАР съобщиха за ръст на кражбите на цветни метали в началото на тази година. Прогнозата е и за увеличаване на кражбите с 10-15% през второто тримесечие на тази година.

Причината е, че много от площадките за скрап преминават в сивия сектор заради по-високите банкови гаранции, изисквани за компании, които приемат цветни метали за рециклиране. Според екологичното законодателство у нас компаниите, които преработват опаковки, електроника и автомобили, трябва да внесат 1 млн. лева банкови гаранции. За масла размерът е 500 хил. лева, а за автомобилните гуми и акумулатори - 100 хил. лева.

По данни на БАР в момента регистрираните площадки за преработка на метали са 889, спрямо 2 300 през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още