IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниски банкови гаранции искат търговците на скрап

Заради високите прагове много площадки за изкупуване на метали са минали в сивия сектор, според асоциацията по рециклиране

11:52 | 31.07.13 г.
По-ниски банкови гаранции искат търговците на скрап

По-ниски банкови гаранции за фирмите, които изкупуват метали, искат от Българската асоциация по рециклиране. До две седмици организацията ще внесе в екоминистерството предложения за промени в Закона за управление на отпадъците, съобщи председателят й Борислав Малинов, цитиран от БТА.

От бранша очакват предложенията да бъдат взети предвид при предвижданите промени в Закона за управление на отпадъците, заявени от министър Искра Михайлова.

Асоциацията предлага вместо да се плащат сегашната банкови гаранции от 25 хил. лева за фирма и 5 хил. лева за площадка, да се определи една гаранция от 10 хил. лева - само за площадка. В момента собственик на фирма, която има площадки в София и в Пловдив например, трябва да плаща две гаранции.

Според Малинов банковата гаранция от общо 30 хиляди лева за фирма и площадка е непосилна за малките и средни фирми, затова много са преминали в сивия сектор. Ако сумата се намали, голяма част от фирмите ще се върнат обратно, коментира той.

Търговците предлагат още да отпадне законодателното изискване от юни догодина гражданите да предават метали само на общински площадки и то безвъзмездно. „Това е абсурден текст, породен от лобистки интереси“, коментира Малинов.

Според него това изискване ще увеличи сивия сектор със 70 на сто. До момента не е изградена нито една общинска площадка, въпреки че законът е в сила вече една година, посочи той.

От бранша ще предложат още заплащането на предадения скрап за суми под 1 000 лева да е в брой, а не по банков път или с кредитна карта. Подобна граница имало в Италия - 1 000 евро, а в Испания - 3 000 евро. Според Малинов има хора, които предават метални отпадъци за по 20 лева всеки ден, с тези пари се изхранват и няма да е добре, ако от тях трябва да дадат 7 лева за банкови такси.

Той коментира още, че очаква и през тази година да се запази спадът на пазара на скрап. Малинов прогнозира, че процентното свиване тази година, спрямо 2012 г., ще бъде между 10 и 20%. Основните причини са намалелият брой на фирмите - до около 500 и на законните площадки за метални отпадъци - до около 900. За сравнение, през 2012 г. площадките били 1150, а през 2011 г. - около 2 300. Незаконните площадки сега са около 800.

Повишават се кражбите на метали - за първите три месеца на годината ръстът е 5 на сто, предполагам, че за полугодието са стигнали 10 на сто, каза Малинов и го отдаде на дейността на незаконните площадки. След като влязат в сила промените в Наказателния кодекс и 5-6 души влязат в затвора, незаконните площадки от "сиви" ще станат "бели", заяви той.

Малинов прогнозира стабилна цена на металните отпадъци през 2013 г. спрямо миналогодишната.

Основните пазари, на които фирмите от бранша изнасят черни метали, са Македония, Албания, Гърция и Турция. Цветни метали се изнасят най-вече за Китай, Индия, Корея, Италия, Германия и Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още