IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгват масови проверки на площадките за изкупуване и съхранение на метали

От асоциацията по рециклиране прогнозират, че броят на незаконните площадки и на кражбите ще продължи да се увеличава

15:10 | 16.04.13 г.
Тръгват масови проверки на площадките за изкупуване и съхранение на метали

Масови проверки на площадките за изкупуване и съхранение на черни и цветни метали започват от следващия месец, съобщи на пресконференция Дарина Димова, началник на отдела "Икономическа полиция" към главната дирекция "Криминална полиция".

Димова посочи, че проверките ще продължат 2-3 месеца.

Инспекторите ще разполагат с контролен лист за проверките, изготвен съвместно от представители на бизнеса, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и полицията, предаде БТА. Зам.-директорът на главната дирекция "Национална полиция" Милчо Енев обясни, че с помощта на контролните листове ще се избегне субективизмът.

Предвижда се да бъдат проверени всички площадки, работили законно към август 2012 г. - 1 198. Председателят на Българската асоциация по рециклиране Борислав Малинов заяви готовност да предостави информация за всички места, които някога са приемали метални отпадъци, които са около 6 000 в цялата страна.

Същевременно от Българската асоциация по рециклиране поискаха промени в Наказателния кодекс, с които да се въведе наказателна отговорност и да се увеличат санкциите за незаконните площадки за метални отпадъци и за крадците на метали.

От организацията прогнозират, че броят на незаконните площадки и на кражбите ще продължи да се увеличава. От 1 198-те законно работещи площадки към август 2012 г. заявление за осъществяване на дейности с отпадъци, което се изисква по новия Закон за управление на отпадъците и за което крайният срок изтече вчера, са подали само 704 площадки. Останалите вероятно ще продължат дейността си в "сивия сектор" и ще станат "горещи точки" за крадени метали.

От асоциацията предлагат да се въведе наказателна отговорност от една до пет години не само за незаконната търговия, но и за транспортирането на метали, а кражбата на релси и кабели да се третира като терористичен акт.

Представителите на МВР на пресконференцията уточниха, че скоро ще бъде сформирана широка междуведомствена група от юристи, която ще обсъди исканите промени и ще ги предложи на новото Народно събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още