IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът посочи 7 незаконно работещи площадки за отпадъци

Над 450 фирми са закрили обектите си поради липса на устройствени планове на градовете

14:53 | 20.03.12 г.
Бизнесът посочи 7 незаконно работещи площадки за отпадъци

Още на първия месец след влизането в сила на промените в закона за отпадъците, с които се наложи забрана върху дейността на пунктовете за вторични суровини в централните градски зони, от браншовата асоциация посочиха седем нелегални бази в различни градове от страната, които продължават работа.

От Асоциацията на рециклиращата индустрия и Българската асоциация са сигнализирали местните кметове и органите на ековедомството, министерството на икономиката и МВР за конкретните нарушения.

В изпратения сигнал са посочени най-фрапантните случаи на нарушение на закона, като наличието на работещи обекти за вторични суровини в жилищни комплекси в Благоевград и на сметище за стари автомобили край Хасково, действащо без необходимите разрешителни.

В същото време 452 лицензирани площадки за метални отпадъци са прекратили дейността си заради липсата на общи градоустройствени планове на съответните общини, каквито са изискванията на закона. Бизнесът настоя това изискване да отпадне, тъй като общините не разполагат с финансиране за актуализация на градоустройствените си планове, в резултат на което законните фирми не отговарят на изискванията и бяха принудени да затворят.

От асоциацията протестират срещу двойния подход при упражняване на контрола от страна на отговорните ведомства.

„Това е причина за нашите протести, които ще продължат, тъй като в новия закон за управление на отпадъците няма нито един текст, който да е насочен срещу незаконните пунктове”, заяви Петър Кичашки, член на управителния съвет на асоциацията на рециклиращата индустрия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още