IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът със скрап алармира за риск от увеличаване на незаконните сметища

За една година рязко е намалял броят на площадките за предаване на отпадъци от метали, които отговарят на законовите изисквания

09:20 | 22.05.13 г.
Бизнесът със скрап алармира за риск от увеличаване на незаконните сметища

За увеличаване на нерегламентираните сметища в страната заради намалелите места, където могат да се предават отпадъци от черни и цветни метали, предупреждават от Българска асоциация по рециклиране (БАР) в писмо, изпратено до медиите.

Данни, които организацията е получила по Закона за достъп до обществена информация, сочат, че към момента броят на площадките за дейности с отпадъци от черни и цветни метали, които отговарят на законовите изисквания, е 889. За сравнение, към януари 2012 г. техният брой е бил 2 372.

Ако към януари миналата година една площадка е обслужвала 3 086 български граждани, то към момента една площадка трябва да приема отпадъци от черни и цветни метали от средно 8 267 души, изчисляват от асоциацията.

Организацията продължава да предупреждава и за разрастването на сивия сектор в бизнеса със скрап заради новото екозаконодателство, свързани с площадките за рециклиране на метали.

От месеци бизнесът настоява за промяна на новия закон за управлението на отпадъците, с който бяха наложени банкови гаранции за фирмите, опериращи със скрап, както и високи глоби за най-разнообразни нарушения, които според асоциацията са предпоставка за развитие на корупция.

От бранша смятат, че със закона държавата изцяло му е прехвърлила отговорността за борбата с кражбите на метали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още