IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заложните къщи се включват в незаконната търговия с метали, алармира БАР

От асоциацията по рециклиране искат по-строг режим за дейността на заложните къщи

10:58 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Заложните къщи се включват в незаконната търговия с метали, алармира БАР

Заложните къщи се включиха в незаконната търговия с отпадъци, след като строгите изисквания в Закона за управление на отпадъците станаха причина за закриването на много компании в сектора. Това алармира Българската асоциация по рециклиране (БАР).

Според организацията схемата е проста - заложните къщи приемат отпадъци, от които хората искат да се освободят, срещу минимално възнаграждение, като ги оформят като заложен билет. Тези вещи-отпадъци не се търсят от залогодателите и се съхраняват за минимален срок до натрупването им, после директно се продават или изнасят.

„По този начин един значителен ресурс се отклонява, без да се спазват изискванията на Закона за управление на отпадъците за разрешителен режим, банкови гаранции и оборудвани площадки, както и изискванията за разделно съхраняване на отпадъците“, се казва в становището на БАР.

Заложните къщи не подлежат и на тежкия санкционен режим по ЗУО, защото твърдят, че не приемат отпадъци, а вещи в залог. От организацията обаче настояват за нова, по-строга регламентация на дейността на заложните къщи, като регистрационен режим или изисквания за публично обявени търгове за продажба на заложени вещи.

Припомняме, че в закона са предвидени банкови гаранции на стойност от 25 хил. лева за фирма и по 5 хил. лева за всяка отделна площадка, които се занимават с изкупуване на скрап. За фирмите, които преработват опаковки, електроника и автомобили, гаранциите са в размер на 1 млн. лева, за масла – 500 хил. лева, а за акумулатори и гуми е 100 хил. лева.

От БАР коментират, че заради тези изисквания намалява броят на законните фирми и площадки, които се занимават с преработка на отпадъци, а в същото време се увеличава драстично броят на незаконните площадки.

Много от фирмите, които не покриват изискванията на закона, са започнали работа в сивия сектор и продължават да извършват дейности с отпадъци без разрешение, твърди организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още