IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуер ще показва на данъкоплатците къде изтичат парите от такса "Смет"

Асоциация търси участници за доброволческа мрежа за нулеви отпадъци

11:50 | 09.03.14 г.
Софтуер ще показва на данъкоплатците къде изтичат парите от такса "Смет"

Специален софтуер, който проследява пътя на отпадъците и събраните пари за такса „Смет“, може да направи тази информацията общодостъпна. Това съобщи Николай Сиджимов, председател на Асоциацията на еколозите от общините в България, която разработва проект за по-голяма прозрачност при управлението на отпадъците.

Когато се даде пълна и ясна информация за това, което се случва с отпадъците, ще бъдат прекратени редица практики, каза Сиджимов на форум за управлението на отпадъците.

Ако едни пари се дават за сметосъбиране, те трябва да отиват наистина за това, а ние като граждани трябва да настояваме този принцип да се спазва, заяви той. Екологът посочи, че този софтуер вече е създаден и работи в някои общини, но една от тях вече  се е отказала от продукта, „защото се видяха неща, които не трябваше да си виждат“.

Проектът на асоциацията предвижда да се добави модул, който да направи информацията публична, вместо да се ползва само за управленските нужди на общината. Ще стане ясно колко отпадъци се изхвърлят, какви камиони ги извозват, кой ги изпраща и движението на средствата, стига съответната община да е съгласна, разясни експертът.

Друга цел на проекта е да се наложат нови подходи при таксата за депониране на битови отпадъци. „В момента тази такса всъщност е един данък „Сгради“. Имаме услуга, но каква част от нея се плаща от такса „Смет“ и каква – от бизнеса“, попита той. Експертът допълни, че този начин на формиране на таксата не стимулира намаляването на изхвърляния боклук.

Асоциацията ще изгради активна мрежа от съмишленици, които ще бъдат обучени, с цел да се реализира стратегия за намаляване на отпадъците. В мрежата за нулеви отпадъци ще могат да участват както юридически, така и физически лица.

Тази мрежа ще направи предложение за промяна на законодателството – ще се предложи нов, социално справедлив модел за определянето на такса „Смет“, съобщи още Николай Сиджимов.

Възможно е драстично да намалим отпадъците, които да отиват за депониране. Нашата цел е по възможност те да се ползват като ресурс, а да не отиват за изгаряне, допълни екологът.

Проектът ще започне пилотно в няколко общини. Той е на стойност 40 хил. евро и е финансиран по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още