IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тр. Трайков: Няма пазарна логика в цените на горивата у нас

КЗК е органът, който ефективно може да се намеси за регулиране на цените на горивата, смята бившият енергиен министър

15:52 | 27.08.15 г. 5
Тр. Трайков: Няма пазарна логика в цените на горивата у нас

Няма пазарна причина цените на горивата на българския пазар да са такива, каквито са, и пазарните механизми не функционират, смята бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Пред националното радио той поясни, че без да се вземат предвид разходите за акциз и ДДС, в България се продава най-скъпият дизел в Европейския съюз.

По отношение на бензина цената е висока – на трето или четвърто място в целия Евросъюз, отбеляза бившият енергиен министър. Ефективна промяна може да дойде само след намесата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която да уточни защо не функционират пазарните механизми, посочи още той.

„Всички се надяват КЗК да види очевидното, че нещо на пазара за горива в България не е както трябва, защото няма нито една пазарна причина цените в момента да са такива, каквито са“, допълни още той.

Трайков коментира още, че липсват публични данни за разходите за производството и дистрибуцията на горива в България. Единственият орган, който има разследващи функции, е Комисията за защита на конкуренцията.

От регулатора тази сутрин обаче се оплакаха, че могат да правят анализ на пазара твърде едностранно – само на базата на информацията от дружествата, защото нямат достъп до информацията на НАП и митниците.

Трайков беше категоричен, че докато не се наложат санкции на пазара, няма да има промяна на поведението на участниците.

Според европейските правила, които са приети и у нас, максималната санкция за нарушение на пазарните механизми е до 10% от оборота за дадения период на нарушение на дадения пазар, където то е било извършвано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Кааак ша няма пазарна логика? Монопол=високи цени и ниско качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Не знам дали осъзнаваш какви глупости си нацвъкал. Не си струва да си губя времето да те опровергавам. Или си нямаш хал-хабер от това, което се опитваш да коментираш, или най-паче "работиш" на ишлеме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Repoman
преди 8 години
Абе защо все се говори за некакъв картел, за некакви формации, като нещо там в имагинерното пространство? А пазарът на горива у нас си е физически, лесно е да се види и да се пипне.Според мен е защото цените у нас са реални, просто с нашите високи косвени данъци няма как да имаме евтини горива. Затова като един вид надежда и оправдание от време на време се хвърля на народа идеята за картела. А реално цените у нас няма как да са по-ниски. Ако трябваше горивото у нас да е с нормално качество, цените сигурно дори трябваше да са и по-високи, но нашите успяват да поевтинят с добавянето на старо малсо, парафини и др. добавки, аналогично на пазара на храни у нас, където се бухат какви ли не *** в продуктите, че да са по-евтини като за нашия джоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Ако някой искаше да направи нещо, щеше да се насочи към разбиване на монопола на Лукойл. Търси се обаче картел, защото предварително е ясно, че нищо няма да се открие. Нито писмени споразумения, нито записи със специални средства (в България специалните средства се ползват срещу гражданите, а те в тяхна защита!).Въобще, този сериал "Картел на бензиностанциите" се оказа много евтин и долнопробен! Предизборен фарс, който дотолкова подцени интелектуалното ниво на избирателите, че накрая от него ще остане само едно мръсно петролно петно, символ на наглостта и безочието на управляващите, които дори вече не се опитват да поддържат някакво прилично ниво на PR-а си. Ако ще имитираме жанровете за добрите и бекомпромини мачовци - уестърни, екшъни, криминалета и др. - би трябвало да забележим, че те през цялто време, а не само преди избори преследват лошите и още по-важно - накрая ги настигат и наказват. А не като Нашия - извади пищова още в първа серия - но фишеците му се оказаха ялови!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
scott
преди 8 години
правете като у израил.нещо кат ви е скъпо и непазарно - не го купувайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още