IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ем. Хърсев: Бензинът се продава на цена, каквато позволява пазарът

Икономистът не вярва, че има картел на пазара, защото за голяма част от горивата има само един производител у нас

10:08 | 20.08.15 г. 5
Ем. Хърсев: Бензинът се продава на цена, каквато позволява пазарът

Всеки продава на цена, на която позволява пазарът, коментира икономистът Емил Хърсев пред „Нова телевизия“ по повод ниската цена на петрола, която обаче не се отразява в цената на горивата по бензиностанциите.

„След като има търсене на тази цена, ако има по-висока, и на по-висока ще продаде, ако нищо не му пречи“, допълни още той.

Хърсев коментира, че е трудно да се прецени има ли картел между бензиностанциите, защото за някои от горивата у нас има само един производител. Той допълни, че всеки търговец на горива може да организира внос на горива.

Друга причина цените на горивата да не реагират толкова бързо на случващото се на петролните пазари днес са запасите, които производителите имат.

„Ние виждаме на борсата за 15 секунди как пада цената на суровината, но всъщност производителят произвежда горивото, което ни продава днес, с нефт, който е купил преди 2-3 месеца, в зависимост от това каква му е схемата“, каза икономистът.

Големите спадове на цената на петрола се компенсират и от поскъпването на долара спрямо българския лев, допълни още Хърсев.

Според него в момента петролните пазари са много несигурни – никой не знае каква ще е тенденцията в следващите периоди, защото страните от ОПЕК не могат да възстановят механизма да контролират количествата на добива.

Този увеличен риск на петролните пазари също е причина цената на горивата у нас да не поевтиняват.

Припомняме, че в момента Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на бензиностанциите в страната и дали няма картелно споразумение на пазара. Досега регулаторът е правил две проверки в сектора, които не показаха нарушения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
antonio1234
преди 8 години
Пожарникаря предизборно набра бензиностанциите/което не е зле/,но за големият проблем Лукойл не отрони и думичка...що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Батя
преди 8 години
Тоя да не е лапнал някой пачка от картела!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
cokrat1
преди 8 години
Хърсев говори това за което му плащат...проблема е на журналята дето го остават да шменди-капели по темата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Скоро не са гръмвали някой едър бизнесмен, че професионалната оплаквачка Хърсев да си поплаче на погребението му...Логиката му е яка: няма картел, защото имало един производител!!!А хич не се е спрял за трудностите пред вноса ... Да, цената е толкова висока, колкото софиянци да не ходят да си зареждат през Калотина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Дрън дрън ярина. Значи търсенето на горива е силно нееластично, а реакцията на цените е с голям лаг. Така че и по 3 лв. да го пуснат, пак щесе купува - не случайно бяха унищожени БДЖ. Цената отдавна трябваше да е под 2 лв., това и децата го знаят. Колкото до другата простотия за туй дето работели с петрол отпреди 3 месеца - ами когато работеха с с евтин петрол защо калкулираха крайните цени по текущия курс. Всичко е ясно, но има видов ден. Лукойл да се огледат какво става по румънско, отделно електромобилите настъпват,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още