IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваучери за почивка може да има най-рано догодина

От Министерството на финансите са отхвърлили идеята с мотив, че не са предвидени средства в бюджета

10:59 | 25.05.15 г.
Ваучери за почивка може да има най-рано догодина

Идеята за подпомагане на българския туризъм и летуването на българите по родните курорти с ваучери от работодателя е отхвърлена от Министерството на финансите, съобщи bTV.

Причината е, че бюджетът за тази година вече няма как да бъде променян.

Председателят на комисията по икономическа политика и туризъм в парламента Петър Кънев посочва, че отговорът на финансовото министерство е бил отрицателен заради липсата на допълнителни средства за подобна инициатива.

От икономическата комисия в парламента се надяват ваучерите за почивка да бъдат предвидени в бюджета за 2016 г. Едва ли обаче сумата ще бъде повече от 60 лева, колкото сега са талоните за храна, коментира Кънев.

"По-скоро ще се мине за догодина с варианта да има ваучери за храна и почивка, т.е. един и същи ваучер да важи и за двете неща", каза Петър Кънев.

Хотелиери очакваха чрез ваучери да компенсират отлива на около 160 хиляди руснаци от Черноморието ни този сезон.

От бранша определят отхвърлянето на идеята като загърбване на туризма. Те настояват всеки работник да има право на 3 минимални работни заплати, или 1080 лева, освободени от данъци и удръжки.

"Стои въпросът дори не за промяна на закона, а за две редакции на два члена в двата закона", посочи Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Хотелиерите са категорични, че смесеният вариант не ги устройва. И уверяват, че битката за талоните за почивка тепърва предстои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още