IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военнослужещите мъже ще имат право на отпуск по бащинство

Парламентът прие на първо и на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

14:45 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Военнослужещите мъже ще имат право да излизат в отпуск за отглеждане на дете, реши парламентът, който прие на първо и на второ четене днес промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, внесени от Министерския съвет, предава БТА.

Изменението се налага заради изискванията на европейска директива. Според сега действащия закон за отбраната военнослужещите жени могат да ползват пълен обем от правата, произтичащи от трудовото законодателство, докато мъжете могат да ползват само някои видове отпуск и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за детето, се посочва в мотивите.

Депутатите приеха на първо четене и други изменения в закона за отбраната, внесени от депутати от ГЕРБ. Част от тях са свързани с фигурата на постоянния секретар на отбраната. Предлага се за постоянен секретар да се назначава държавен служител, който има професионален опит не по-малко от осем години и четвърти старши ранг като държавен служител. Той трябва да е изпълнявал ръководна длъжност в държавната администрация не по-малко от три години, от които не по-малко от една година в Министерството на отбраната.

Вносителите отбелязват, че се цели преодоляване на съществуващи неясноти и непълноти в действащите разпоредби, които водят до противоречива практика при прилагането им. Те посочват още, че се акцентира на наличието на професионален опит на ръководна длъжност с цел да се осигури възможност за познаване спецификата на дейността на ведомството.

Предвижда се също Министерският съвет да разглежда предложенията за удостояване на офицери с висши офицерски звания след изслушването им в парламентарната комисия по отбрана.

Изслушването е стъпка, произтичаща от статута и функциите на комисията като специализиран орган на Народното събрание. Нейното участие във формирането на отбранителната политика на България предполага адекватна информираност за състоянието и перспективата за развитие на висшия команден състав, мотивират се вносителите от ГЕРБ. Според тях с това предложение ще бъде осигурена по-голяма прозрачност.

Този проект предизвика дискусия в пленарна зала.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че предлаганите промени са нова атака срещу президента, вмешателство в неговите правомощия и грубо нарушение на разделението на властите. Според нея това е кух закон, който не поражда правни последици, но е размахване на пръст.

Нинова заяви, че проектът заобикаля Конституцията и всъщност със закон се допълва конституцията, защото в него се казва, че президентът може да издаде акт за удостояване във висши офицерски звания едва след задължително изслушване на кандидатите в комисията по отбрана. Тя посочи, че прозрачност може да има и без закона, защото нищо не пречи на комисията да извика кандидатите и да ги изслуша, а така това става задължително. 

Нинова беше категорична, че "БСП за България" няма да подкрепи закона.

Милен Михов от Обединените патриоти смята, че парламентът трябва да има отношение към произвеждането на висшите офицери, но да не се допуска партизирането и кадруването в тази област. Според него поправката е добра. Мисля, че се постигна съгласие за текста в комисията, отбеляза той.

Владимир Тошев от ГЕРБ каза, че целта е да се изчистят неяснотите, които има в сегашния закон и които са довели до назначаване на ръководни отговорни постове на държавни служители, които нямат никакъв стаж. Той заяви, че няма нищо политическо в изслушването в комисията на офицерите и никъде не е записано, че изслушването има отношение към процедурата по тяхното произвеждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още