IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви се към бързо закриване на компанията за изграждане на магистралите

Депутатите отхвърлиха предложение за въвеждане на 6-месечни винетки

11:58 | 23.03.16 г.
Върви се към бързо закриване на компанията за изграждане на магистралите

Народното събрание прие на първо четене предложените от депутати от ГЕРБ промени в Закона за пътищата за закриването на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП), която отговаря за строителството на магистралите “Хемус” и “Черно море” и доизграждането на “Струма”.

Същевременно обаче депутатите отхвърлиха предложението за промени в същия закон на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок за въвеждането на 6-месечни винетки.

Поправките в закона за закриване на НКСИП бяха внесени в деловодството на Народното събрание в началото на този месец. През миналата седмица текстовете бяха одобрени на първо четене от три комисии в парламента.

Предвижда се дейността на националната компания да премине към Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), от която на практика беше отделена през 2011 г., по време на първото правителство на Бойко Борисов.

Що се отнася до 6-месечните винетки, Мартин Димитров и Петър Славов предлагаха от стикерите да се възползват хората, които ползват автомобилите си само в активния сезон, а не през зимата. Димитров посочи като примери възможностите в Румъния и Австрия.

Делян Добрев от ГЕРБ обаче коментира, че няма предварителни анализи какво би било търсенето на 6-месечни винетни стикери, за да се види въздействието от евентуални нормативни промени.

Предложението на депутатите от Реформаторския блок беше гласувано на два пъти. Димитров поиска прегласуване, защото според него не всички народни представители са успели да се включат, което обаче също не даде резултат.

От парламентарната трибуна председателят на Управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров обясни, че агенцията е правила проучване и според резултатите търсенето на 6-месечни винетки ще бъде много малко. Той допълни, че летният сезон в България не е 6 месеца, заради което има седмични и месечни винетки.

Лазаров подчерта обаче, че валидността на бъдещата електронна винетка ще бъде от дата до дата, а не до края на календарната година, както е сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още