IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна процедурата по закриване на компания Стратегически инфраструктурни проекти

Парламентарната регионална комисия прие съответните законови промени, внесени от депутати от ГЕРБ

15:36 | 16.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Парламентарната комисия по регионална политика подкрепи с 14 гласа „за” закриването на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП).

Закриването на компанията и вливането й в Агенцията „Пътна инфраструктура” беше предложено от група депутати от ГЕРБ с поправки в Закона на пътищата, което обяснява и внезапното прекратяване на две големи обществени поръчки на компанията – за магистрала „Хемус“, за която имаше избрани и изпълнители, и за тунела „Железница”, който е част от недостроения участък на магистрала „Струма“. 

По време на дискусията в комисията Таня Милева, началник на кабинета на регионалния министър Лиляна Павлова, потвърди, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството подкрепя промените в Закона за пътищата, свързани с националната компания.

Милева допълни, че са водени разговори с Европейската комисия (ЕК) за закриването на структурата, защото тя е бенефициент по новата оперативна програма „Транспорт”.

Предстои да се изпрати и официално уведомление до Брюксел за получаването и на официално одобрение, обясни тя.

Всички проекти и договори на НКСИП ще се прехвърлят към Пътната агенция, която ще продължи тръжните процедури. Експерти от НКСИП също ще преминат към пътната администрация, за да има приемственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още