IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК отхвърли жалбите срещу решението за прекратяване на търга за "Хемус"

Последната дума за процедурата се дава на Върховния административен съд

12:59 | 10.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
КЗК отхвърли жалбите срещу решението за прекратяване на търга за "Хемус"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли и трите жалби срещу решението за прекратяване на търга за изграждането на 60 км от магистрала „Хемус“, съобщават от антимонополното ведомство.

В решение от днес, което е публикувано в сайта на КЗК, институцията посочва, че жалбите са неоснователни, като така потвърждава решението на възложителя за прекратяване на процедурата.

Решението на КЗК обаче подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов нареди спирането на търга за 60-км участък от „Хемус“ от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч, въпреки че вече бяха избрани изпълнители, заради съмненията около действителните собственици на водещите участници в консорциумите, които бяха избрани да строят двата лота на отсечката.

Процедурата беше спорна обаче не само заради избраните фирми, които редовно печелят държавни поръчки. Цената на отсечката се оказа почти два пъти по-висока от очакваното, което правителството се опита да обясни с тежкия терен и недостатъчната проектна подготовка.

Обществената поръчка за изграждането на 60-те км от „Хемус“ беше обявена в началото на миналата година при индикативен бюджет от 434 млн. лева.

В края на 2015 г. Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) избра за изпълнител на лот 1 (от Ябланица до разклона за Угърчин ) обединението “АМ Хемус Лот 1”, в което участват „Джи Пи Груп” ООД, „Конструксионес Табоада и Рамос“ ООД, „МР Сивил Уъркс“ ООД и „Трансконсулт-22“ ООД, а на лот 2 (от разклона за Угърчин до разклона за Плевен и Ловеч) обединението “ПСТ Хемус 2”, в което участват „ПСТ Груп“ ЕАД, „Хидрострой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Евро Алианс Тунели“ АД.

Офертите на двете компании оценяваха двата лота на участъка на над 756,7 млн. лева без ДДС.

Възложителят на процедурата – НКСИП, уважи искането на премиера и спря поръчката с формален мотив неосигурено европейско финансиране от новата програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Точно този мотив атакуваха трите фирми – двата консорциума, избрани за изпълнители, и дисквалифицираната турска компания „Ташяпъ Иншаат Тааххют Санайи ве Тиджарет” АД, тъй като още при обявяването на търга беше ясно, че финансиране по линия на оперативната програма няма как да има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още