IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 38 сектора не са договорени минимални осигурителни доходи

Средният процент на увеличение на МОД според сключените споразумения е 8%

17:20 | 10.09.15 г.
За 38 сектора не са договорени минимални осигурителни доходи

Социалният министър Ивайло Калфин ще трябва да наложи административно увеличение на минималния осигурителен доход (МОД)  за общо 38 икономически дейности. Това е броят на сферите, за които работодатели и синдикати не са постигнали споразумение за нарастване на минималния осигуителен праг след днешните преговори.

За 2016 г. са договорени нови минимални осигурителни доходи в 47 икономически дейности. Осигурените лица в тези сектори са малко над 1 млн. души, или 54% от всички осигурени, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Средният процент на увеличение на МОД според сключените споразумения е 8%. От всички депозирани споразумения само в едно има договореност за запазване на МОД от предходната година. В останалите е намерен баланс, уточняват от ведомството. 

За тези дейности, за които няма постигнато споразумение, предстои да бъде обсъдена възможността за административно разпростиране на окончателния среден процент от сключените споразумения.

Министърът на труда Ивайло Калфин ще трябва да упражни правото си и да предложи служебно процент на увеличение на минималните осигурителни прагове за тези браншове. Предложението му ще бъде обсъдено в Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи министърът тази сутрин пред БНР без да уточнява самият процент.

През 2013 и 2014 г. не е налагано административно увеличение на МОД, а през 2015 г. беше направено административно увеличение от 4% от тогавашния служебен социален министър Йордан Христосков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още