IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Трябва да вървим към ускорено повишаване на минималните доходи

Старите пенсии ще се повишат с по-висок процент от швейцарското правило, обеща социалният министър

12:36 | 13.08.15 г. 16
Калфин: Трябва да вървим към ускорено повишаване на минималните доходи

Трябва да вървим към ускорено повишаване на минималните осигурителни доходи, както и на минималната работна заплата, каза в интервю за в. „Стандарт“ социалният министър Ивайло Калфин. Той допълни, че не приема обвързването й с производителността на труда.

"Не може производителността и конкурентоспособността на един производител да зависят от ниските заплати, които той плаща. Такъв бизнес не може да е траен. Хората няма да са мотивирани и много бързо ще се намерят други фирми или ще отидат да работят в чужбина", казва социалният министър. 

Социалното министерство вече е готово с проект на механизъм за определяне на минималната заплата. Вече пристигат и становища на работодатели и синдикати, отбеляза Калфин. Но допълни, че едва ли по новите критерии ще се определя минималната работна заплата до края на годината. Още повече, че бюджетната процедура вече тече, тя е разчетена на база на тригодишната прогноза и се надявам да я спазим, каза той.

„Догодина имаме 420 лв. минимална заплата, като се надявам още в началото на 2016 г. да започнем по различен начин да договаряме заплатата. В много страни договарянето на заплатите започва много рано през годината. Така се дава възможност синдикати и работодатели да обсъдят тези въпроси, да напреднат и правителството да се намеси на по-късен етап. Иска ми се и ние да го въведем още през февруари 2016 г.“, обясни Ивайло Калфин.

Старите пенсии, отпуснати преди 2000 г., действително са ниски и те ще бъдат увеличени, декларира социалният министър. Още от следващата година ще се освободят поне 1 млрд. лв., в резултат на реформите, като с тях ще бъдат подпомогнати хората с ниски пенсии. „Но не с еднократни помощи, като тези за Коледа и Нова година, а с трайно увеличение на старите пенсии, разбира се, като се отчита стажът и направените осигуровки. Така че увеличението трябва да бъде постепенно за всички“, посочи той.

По принцип всяка година ще има актуализация на пенсиите с т.нар. швейцарско правило и то си остава, потвърди Калфин и допълни, че след предприетите пенсионни промени ще може да се увеличават всички пенсии с процент по-голям от това, което определя швейцарското правило.

Относно информацията, че 55 000 военни и полицаи бързат да се пенсионират, преди промените в КСО да влязат в сила, министърът каза, че е нормално преди промени в пенсионната система хората да предпочетат познатите им правила. Това явление ще има еднократен ефект, който няма да даде трайно отражение, смята той.

През есента работата на МТСП продължава по регулацията на пенсионните дружества, за които има предложения от КФН. Предстоят обсъждания и търсене на възможно най-широк консенсус.

Другата тема са инвалидните пенсии няма отношение към параметрите на пенсионната система, но има отношение към грижата за хората с увреждания и към бюджета на НОИ. Промените в инвалидните пенсии също не се правят, за да се спестят средства и да се плаща по-малко на хората, а за да се насочат по-добре парите и да затегнем кранчето за злоупотреби, обясни Калфин.

Във връзка с анонсираната идея за пускане на ваучери за почасова работа при гледане на деца или домашни ремонти Калфин каза, че през есента ще обяви как ще работи системата с ваучерите за домашното подпомагане. То няма да стане отведнъж, защото става дума за изграждане на една информационна система, така че да може да се купуват ваучери по електронен път.

Налагат се и промени в закона за насърчаване на заетостта, уточни социалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
п.п. Един от най-големите проблеми на законовата ни система е, че правата са безусловни. Десетки и стотици права са конституционно гарантирани безусловно. Което означава че щом си български гражданин по лична карта, можеш да ги искаш тези права, да ги ползваш, без нищо да даваш в замяна. Да коментирам ли накъде води обществото това в крайна сметка - пълна ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Държавата са гражданите, администрацията, фирмите... всички общо. Ти говориш за администрацията предполагам, че не налага "върховенство на закона". Системата на правосъдието и вътрешния ред ?! За да стане подобно налагане, първо законите трябва да са справедливи и непротиворечиви за да се приемат неоспоримо от гражданите, второ - механизмите за прилагане да са устойчиви, което ще рече да не се сменят през година две, и трето - време за да се установи законът във всички области на правоприлагане. Тези неща ги няма и трите. Остава да имаш предвид силово налагане с бой и принуда !? Това означава една част от обществото и държавата да налага правила, както ги разбира, на друга част. Т.е. както е в момента ?! Няма как да работи, защото никой не обича принудата заради чужди интереси. А интересът е чрез повишаване на минималното заплащане да се напълнят бюджетите на НОИ и НЗОК, за да харчат повече безконтролно и да носят гласове на партиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Калъфин успя с ударни темпове да *** всичко дотук, пожелавам му внос на индийци в бъдеще. Ония, роднините на *** ни - те да го издържат на старини :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
novak li sam
преди 8 години
Бягство в "черния" сектор? Няма по-черен сектор от българската икономика.Няма накъде да се бяга. Какво значи навън - да създаваме стъкларски фабрики в Сърбия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Населението на България ще намалее с 10% заради емиграцията"По данни на статистическата служба на Европейския съюз (Евростат) България е сред трите най-застрашени от намаляване на населението страни в Европа, чиито граждани заминават да живеят и работят в развитите европейски държави."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Ей, неразбран народ, кочкафалия. Хората по света са въвели МИНИМАЛНО ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ. *** тук НАРОЧНО въвеждат МИНИМАЛНА заплата. Между едното и другото има огромна разлика, но подозирам, че т.н. "експерти" не са в състояние да направят разликата. Твърде вероятно е и самите пишман бизнесмени да я искат тази минимална заплата, защото им развързва ръцете за грабеж на работещите в техните пишман предприятия. За да могат да си строят дворците, да си карат скъпите коли и да мислят, че са хванали Господ за шлифера. Чудно, защо по белия свят не правят така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Щели да бягат в чужбина:)))) Та те трудно боравят с родния си език /макс 5000 думи речник/ камо ли с чужд. За болшинството от работодателите пиша. Има и изключения разбира се. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"...Иначе, както винаги, работодателите ще бягат в сивия и черния сектор, или навън...."===За сивия сектор БИ трябвало да има държава която да НАЛАГА върховенството на закона. В Момента държавата Е само на шепа хора! Що се отнася до ЕВЕНТУАЛНОТО бягство на работодатели .....то подобно твърдение предизвиква смях! Такъв разграден все още двор като България няма в Европа. И ..къде ще избягат!? В Германия , Франция...или..!? Щяли да минават в сивия сектор ...бе море СОПА..! Да има работещи институции пък да видим как става тази работа. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 5
balkando
преди 8 години
Труден е изборът кой да си отиде - работещите или работодателите !? Калфин води яка предизборна кампания за есента, може би и друга.Увеличението на заплатите в печелившите сектори става по естествен път. Пример - IT-секторът. За да наложи висока минимална заплата, първо да освободи пазарът на труда от тежестите на задължителното осигуряване примерно. Иначе, както винаги, работодателите ще бягат в сивия и черния сектор, или навън. Тогава проблемът вече няма да са заплатите, а работните места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 8 години
тази статия не е ли пускате за трети път тази седмица ама с друго заглавие ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още