IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Политиката на конкурентоспособност с евтин труд е обречена

Това трябва да се промени, за да ни доведе до по-добро жизнено равнище, каза социалният министър

11:19 | 11.08.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Политиката на конкурентоспособност с евтин труд е обречена

"Българската икономика зависи много от нископлатения ръчен труд, което ако не се промени, няма как да ни доведе до по-добро жизнено равнище". Това коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването Денят Он Ер на телевизия Bulgaria On Air.

"Българската икономика все още зависи много от ръчния труд. И то от нископлатения ръчен труд, който няма как, ако не се промени, да ни доведе до по-добро жизнено равнище. У нас все още един човек с ръчен труд произвежда това, което в Европа се произвежда с високомеханизирана техника“, отбеляза министърът.

Той допълни, че у нас няма как да се увеличават заплатите, ако не се увеличават и изискванията към работещите. „Общо взето политиката да поддържаш конкурентоспособност с евтин труд е много обречена“, категоричен е министър Калфин.

В понеделник в друго интервю вицепремиерът заяви, че България не може да развива икономика, основана на ниско заплащане, което е в пъти по-ниско от сравними с България икономики. Производителността на труда и конкурентоспособността не бива да растат само чрез наемане на евтин труд, а с инвестиции в производство, енергоспестяващи технологии, посочи той.

Конкурентоспособността може да расте, когато повишим така равнището на икономиката с оборудване и енергоспестяване, че един българин да може да произвежда колкото един среден европеец, категорично заяви той. Факторите са много – образование, структура на износа, тоест когато започнем да произвеждаме продукти с висока добавена стойност и с по-квалифицирани работници, ще се случат нещата, каза министърът.

По думите му не можем да продължаваме да си мислим, че с евтин труд ще бъдем конкурентни, защото винаги ще се намери друга страна, която ще предлага по-евтин труд. Калфин обясни, че производителността в България е по-ниска, не защото на българина не му се работи, а защото такива са условията, такова е оборудването, машините, енергийната ефективност.

Вицепремиерът коментира и тенденцията младите да избират да учат предимно специалности, при които безработицата е висока. По думите му интересът, свързан с обучение по науки, свързани с математика, е минимален.

"За съжаление интересът, свързан с обучение по науки, свързани с математиката, е минимален. Това идва от средното образование и продължава във висшето. Всички инженерни науки и информационни технологии, които действително са търсени, имат нужда от познания по математика", обясни Калфин.

Според вицепремиера образованието изглежда все по-отдалечено от практическата работа – както средното, така и висшето. По думите на Калфин има много повече места в университетите, отколкото са децата, които завършват училище.

Мотивацията на българските младежи да учат е, за да получат диплома за висше образование, а не заради това какво точно ще работят и в какво искат да се реализират, показва анкета, цитирана от министъра. Според него колкото по-рано човек започне да се трупа трудовия си стаж, толкова по-добре.

Безработицата у нас е по-ниска и от средните европейски равнища, подчерта социалният министър. По думите му очевидно е, че два са факторите, които дават резултат - единият е "някакво раздвижване на икономиката", въпреки че то не е голямо, и от друга страна - усилената политика на МТСП за младежката заетост.

"Делът на безработните се намали заради тези млади, които по-лесно си намират работа. В момента обаче има много немотивирани младежи. Важно е да ги убеждаваме, че да работиш и да си повишаваш квалификацията и да можеш да си по-сигурен в себе си има смисъл", посочи Калфин.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
novak li sam
преди 8 години
Пардон, Европейска България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
novak li sam
преди 8 години
А ти ми обясни защо голяма част от тези стоки се произвеждат във високотехнологични предприятия, а не на ръка? Дори и в Турция и Китай фабриките им са по-модерни от европейска българия на ръчния труд. Затова техните стоки са евтини, качествени и се котират на пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
добре де, аз да те питам ... като всички съкратят по 30-40% от персонала си и го автоматизират, тоест почнат да правят евтино и качествено... и като се предположи че конкуренцията направи същото зада е в крак с тенденциите.Кой ще им упува стоките, като има толкова много безработни, ти хубо се радваш че се съкращават разходи, ама така съкращаваш и полупателната способност, щото дадената стока няма да е купи робота от фабриката който я е сглобил, а трябва да е купи човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Вече ти казах отдавна че си новак. ГЛУПОСТИ! Имало кой да купува продукцията само когато е качествена и евтина. Така ли ви учат във ВИИ или там както се нарича сега?1) Като удари кризата... само лебец и цигарки. Може да продаваш колкото искаш качествено и евтино смартфони, продажби НАНАЙСИ2) Опитай се в светлината на "качествено и евтино" да обясниш продажбте на iPhone, Мерцедес, Microsoft, и проблемите на Nokia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
novak li sam
преди 8 години
вторите от повече гласоподаватели, които да държат на работа - било в общинските фирми по чистота, за да метат на ръка улиците вместо с машини, било в собствени предприятия/мини, в които да копаят въглища също на ръка. Така няма формално купуване на гласове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
novak li sam
преди 8 години
Отговорът е в самия ти въпрос. Дори да запази нивата на производство (по-вероятно е да ги увеличиш), при по-малки разходи продукцията ти ще е по-евтина и ще се търси на пазара. Ще има кой да купува продукцията само когато тя стане качествена и евтина. За да стане такава трябва модернизация и нови технологии.У нас това няма как да стане. Това не е в интерес на две силни групи в обществото - синдикати и политици. Първите имат нужда от повече работници, които да "защитават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 8 години
Разпадна се цялата търговска система - те затова фалираха . Нито заплатите бяха високи , нито технологиите чак толкова изостанали . Просто няма как 40 години да продаваш по един начин и от утре да почнеш от нула по друг .п.п.За това за което блеее Калфин е възможно , но трябва доста повече капиталец у държавата , а аз не виждам от де може да дойде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
И да, предприятия не са фалирали за това, че не са се автоматизирали. При заплати от 80-100$ ( през 90тте) това е абсурдно да се твърди.Те фалираха, защото продуктите им бяха безнадеждно остарели и неконкурентноспособни. Когато се разтури СИВ и трябваше да се конкурират със западните продукти, просто никой не искаше да ги купува, дори на 1/10 от цената на западните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ти виждаш ли смисъл в това, което си написал? Дали съм щал в условия на криза взема технология за да мога да освободя 3-4 човека. Ама приятелю, кризата се изразява в това, че няма кой да ми купува продукцията. Защо ми е да вземам технология, с която да запазя нивата на производство, при по-малки разходи, ако не мога да си реализирам продукцията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Goodman
преди 8 години
Точно това е идеята, но за 25 години до сега никой не посмя да направи оздравителни съкращения. Именно за това потънаха много предприятия, защото не се автоматизираха и не съкратиха ненужния персонал. През такива икономически кризи са минавали много страни през вековете. те имат оздравителен за икономиката характер. Нека ти задам един въпрос: Ако си собственик на предприятие, което във време в което икономиката бележи възход изкарва по 200 000 на година с персонал от 10 души, при възникване на кризисна ситуация - срив в икономиката, който засяга бизнеса ти, започнеш да изкарваш по 100 000 на година, какво ще направиш? Ще оставиш същия персонал или ще инвестираш в технология, която да ти позволи да освободиш 3-4 души, за да може да задоволиш потребностите на останалите 6-7 човека. Примерът ти за Германия не е удачен, защото германците запазват бройката на персонала, но го подменят с по-евтина работна ръка от източна Европа, което за тях е отлагане на инвестиция в технология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още