IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Трябва да вървим към ускорено повишаване на минималните доходи

Старите пенсии ще се повишат с по-висок процент от швейцарското правило, обеща социалният министър

12:36 | 13.08.15 г. 16
Калфин: Трябва да вървим към ускорено повишаване на минималните доходи

Трябва да вървим към ускорено повишаване на минималните осигурителни доходи, както и на минималната работна заплата, каза в интервю за в. „Стандарт“ социалният министър Ивайло Калфин. Той допълни, че не приема обвързването й с производителността на труда.

"Не може производителността и конкурентоспособността на един производител да зависят от ниските заплати, които той плаща. Такъв бизнес не може да е траен. Хората няма да са мотивирани и много бързо ще се намерят други фирми или ще отидат да работят в чужбина", казва социалният министър. 

Социалното министерство вече е готово с проект на механизъм за определяне на минималната заплата. Вече пристигат и становища на работодатели и синдикати, отбеляза Калфин. Но допълни, че едва ли по новите критерии ще се определя минималната работна заплата до края на годината. Още повече, че бюджетната процедура вече тече, тя е разчетена на база на тригодишната прогноза и се надявам да я спазим, каза той.

„Догодина имаме 420 лв. минимална заплата, като се надявам още в началото на 2016 г. да започнем по различен начин да договаряме заплатата. В много страни договарянето на заплатите започва много рано през годината. Така се дава възможност синдикати и работодатели да обсъдят тези въпроси, да напреднат и правителството да се намеси на по-късен етап. Иска ми се и ние да го въведем още през февруари 2016 г.“, обясни Ивайло Калфин.

Старите пенсии, отпуснати преди 2000 г., действително са ниски и те ще бъдат увеличени, декларира социалният министър. Още от следващата година ще се освободят поне 1 млрд. лв., в резултат на реформите, като с тях ще бъдат подпомогнати хората с ниски пенсии. „Но не с еднократни помощи, като тези за Коледа и Нова година, а с трайно увеличение на старите пенсии, разбира се, като се отчита стажът и направените осигуровки. Така че увеличението трябва да бъде постепенно за всички“, посочи той.

По принцип всяка година ще има актуализация на пенсиите с т.нар. швейцарско правило и то си остава, потвърди Калфин и допълни, че след предприетите пенсионни промени ще може да се увеличават всички пенсии с процент по-голям от това, което определя швейцарското правило.

Относно информацията, че 55 000 военни и полицаи бързат да се пенсионират, преди промените в КСО да влязат в сила, министърът каза, че е нормално преди промени в пенсионната система хората да предпочетат познатите им правила. Това явление ще има еднократен ефект, който няма да даде трайно отражение, смята той.

През есента работата на МТСП продължава по регулацията на пенсионните дружества, за които има предложения от КФН. Предстоят обсъждания и търсене на възможно най-широк консенсус.

Другата тема са инвалидните пенсии няма отношение към параметрите на пенсионната система, но има отношение към грижата за хората с увреждания и към бюджета на НОИ. Промените в инвалидните пенсии също не се правят, за да се спестят средства и да се плаща по-малко на хората, а за да се насочат по-добре парите и да затегнем кранчето за злоупотреби, обясни Калфин.

Във връзка с анонсираната идея за пускане на ваучери за почасова работа при гледане на деца или домашни ремонти Калфин каза, че през есента ще обяви как ще работи системата с ваучерите за домашното подпомагане. То няма да стане отведнъж, защото става дума за изграждане на една информационна система, така че да може да се купуват ваучери по електронен път.

Налагат се и промени в закона за насърчаване на заетостта, уточни социалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
danielangelov
преди 8 години
Забравих да спомена в коментара си и факта, че швейцарците избраха МРЗ от 0 франка, когато бяха запитани с референдум. СЛОЧАЕНОС?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
danielangelov
преди 8 години
Трябва ли да същестува закон, който да регламентира минимална работна заплата в дадена страна?Няколко статии по темата:на български език1 - http://***/1L7IVxN2 - http://***/1DMbAGk3 - http://***/1J1zXM24 - http://***/1IJCWf5на английски:1 - http://***/1UEBrEg2 - http://***/1KiTgRV3 - http://***/1J1Aeyo4 - http://***/1fMwGrW
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
Pronto
преди 8 години
Защо трябва бизнесът да е "траен"? Заетите на минимална работна заплата са :1. Хора, които си крият доходите2. Работещи в не бих ги нарекъл "маргинални", но полусемейни бизнеси като квартални и селски магазинчета и капанчета, земеделски стопанства и други случайни фирмички, които надали имат притенция да са "конкурентно способни" и "трайни".Дори и Язаки, дето все го гонят синдикатите, плаща над средното за Сливен и Ямбол. Не в индустриални предприятия плащат минималната. Или когато го правят са абсолютно нелегални бизнеси като Манджур-Утилизация със заплати даже под минималната, сума ти нарушения на законите в съучастие с държавните органи. Според Калфин една жена на село с къща и двор по-добре ли е да мине изцяло на ръка отколкото да се отчита на 400лева в магазинчето на центъра? Не е ли по-добре да се създадат условия Лидъл да отвори в Опан след Дупница отколкото просто да ги избуташ всеки в "общината" извън администрацията да получава в брой без бележка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
novak li sam
преди 8 години
Не си прав.Размерът на пенсиите е обвързан със средната заплата за страната. Увеличаването на минималната заплата и на минималният осигурителен доход ще увеличат автоматично средната работна заплата, оттам и размера на пенсиите (на новите пенсионери).Давай Калфин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
993
преди 8 години
Така така, увеличаваме заплатите. Ама ги увеличава за сметка на тия които ги плащат, работодателите, не за сметка на държавата. Ами хайде сега за сметката на държавата да увеличи и пенсиите на по 1000 лв, защото това искат хората. А сетете се за колко време ще фалира държавата. По същия начин ще фалират и бизнеса... Калфин построи комунизма за 6 месеца ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още