IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраняват сечта в горите в тъмната част на денонощието

Заради лошите климатични условия има затруднения с доставките за дървообработващите предприятия, каза земеделският министър

14:33 | 03.04.15 г.
Забраняват сечта в горите в тъмната част на денонощието

Бъдещи промени в законодателството ще забранят сеч, която да оголва изцяло горските територии, както и сеч в тъмната част на денонощието. Това са някои от мерките за ограничаване на незаконния добив на дървесина, коментира по време на парламентарния контрол министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

На въпрос на депутата Иван Станков тя уточни, че митническият надзор, както и органите на Изпълнителната агенция по горите и държавните горски стопанства обезпечават тримесечната забрана за износ на дървесина. Според Станков обаче забраната не е спряла незаконната сеч.

Танева посочи и данни на Националния статистически институт (НСИ), според които през последните 15 години износът на необработена дървесина варира през годините в рамките на между 3% и 15% от добития дървен материал на територията на страната. 

"Широколистната дървесина, която е суровина за мебелната индустрия, е нищожен дял от износа – около 4%", допълни още тя.

През тази година министерството е одобрило добива на общо 4,3 млн. кубични метра дървесина, съобщи още екоминистърът.

"Има затруднения при снабдяването на дървообработващите дружества в страната с дървесина", призна още Василева от парламентарната трибуна. Според нея причината за това обаче са лошите климатични условия, които ограничават достъпа до горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още