IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

16% от добитата у нас дървесина е била изнесена през 2014 г.

Стопанствата да се насърчават да застраховат площите срещу бедствия, но такава застраховка не трябва да е задължителна, смята земеделският министър

13:37 | 21.03.15 г.
16% от добитата у нас дървесина е била изнесена през 2014 г.

През 2014 година износът обхваща 16% от целия добив на дървесина, съобщи земеделският министър Десислава Танева, цитирана от Агенция „Фокус”. Тя припомни, че от 10 март е въведен тримесечен мораториум върху износа на дървесина, като целта е през това време е да се изработят мерки за повишаване на контрола върху сечта.

„Има пакет от 9 мерки за контрол върху горите, които до есента поетапно трябва да бъдат въведени”, коментира още тя и допълни,че тези действия ще доведат до коренна разлика в ползването на горите, а оттам и до намаляване на злоупотребите.

Земеделският министър Десислава Танева посочи, че по направените досега протоколи пропадналите площи заради наводненията са малко над 207 хил. дка. За тях предстои решение на Управителен съвет за обезщетяването им.

Тя посочи, че трябва да се работи в посока насърчаване на стопанствата да застраховат площите. Според нея такава застраховка не трябва да бъде задължителна, но рискът от природни бедствия става все по-голям и приучването към застраховане би довело до допълнителни обезщетения на земеделските производители.

Над 1400 земеделски производители са участвали в започналата Информационна кампания за директните плащания от началото на седмицата, съобщи още министърът. 

Кампанията има за цел да се запознаят земеделските производители с начина на кандидатстване, условията, на които следва да отговорят, както и дейностите, които трябва да изпълняват и да спазват, за да получат финансово подпомагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още