IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Танева: Тежките метеорологични условия ще засегнат финансово фермерите

Дървесината ще поевтинее заради мораториума, заяви агроминистърът

11:13 | 18.03.15 г.
Д. Танева: Тежките метеорологични условия ще засегнат финансово фермерите

Тежките метеорологични условия – последните снеговалежи и наводнените земеделски площи в някои общини, със сигурност ще се отразят на финансовите резултати на земеделските производители. Това каза пред БНТ министърът на земеделието Десислава Танева.

Тя припомни, че държавата обезщетява стопаните за удавени животни и пропаднали площи. За наводненията от края на 2014 г. са подадени 850  протокола от областните дирекции „Земеделие“ и 306 заявления за обезщетение. До 15 април следва да бъде извършено плащането за одобрените.

„След последните обилни снеговалежи в Смолян и Кърджали по разпореждане на премиера Бойко Борисов вчера УС на Фонд „Земеделие“ взе решение на подпис за обезщетяване на стопаните на умрели животни. Предоставената помощ е 600 хил. лв. и до края на седмицата ще бъдат обезщетени стопаните на 1800 броя различни видове животни“, каза Танева.

Тя допълни, че падналите валежи в някои райони са над два пъти повече спрямо обичайните норми за съответния сезон. „Годината е тежка, особено в районите със засегнати площи, там, където не са отводнени и има заблатяване. Със сигурност това ще се отрази на финансовите резултати на земеделските производители. За зърнения баланс няма никакъв риск. България изнася над половината от произведеното количество зърно“, обясни министърът. 

Танева допълни, че фермерите трябва да застраховат реколтата, а не да разчитат само на държавната помощ, която е в ограничен размер.

По повод започналата кампания за очертаване на нивите с цел получаване на директни субсидии тя заяви, че заради многото промени от тази година фермерите, особено по-дребните, изпитват различни затруднения. Кампанията е трудна заради новите схеми и новото изискване за правното основание, обясни Танева.

Тя припомни, че за сектор мляко, който пострада от руското ембарго и отпадането на квотите, Румъния и България настояват за европейско решение за подпомагане на производителите, тъй като европейските схеми за производители на сухо мляко не вършат работа тук. Все още няма решение за такава подкрепа. „От 12 месеца спада цената на млякото. За януари 2015 г. цената е с 14% по-ниска в сравнение с януари 2014 г. Ще бъде приложена схема de minimis с национални средства, но се надяваме да се приложи и инструмент с евросредства“, допълни тя.

По повод днешния протест на дърводобивни фирми заради въведения мораториум за износ на дървесина тя каза, че браншът е трябвало да се включи в дебата, преди забраната да бъде гласувана в НС.

„Мораториумът е тримесечен. МЗХ в този срок трябва да подготви законодателни промени. Те са готови и ще ги представим в началото на април“, гарантира Танева. Тя призна, че има проблем с контрола върху незаконните сечи.

Според нея се очертават загуби за сектора. „От добитата миналата година дървесина в България са изнесени малко над 16% основно за Турция и Гърция, и съвсем малко за Румъния. Този процент дървесина няма да бъде търгуван навън, а ще остане тук. Безспорно се очаква падане на цените. Затова мораториумът е положителен за всички преработватели в България“, заяви агроминистърът. Тя настоя, че борбата с незаконната сеч е работа на контролните органи и местните власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още