IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 хил. души може да загубят работата си заради забраната за износ на дървесина

Изнася се само дървесина, която не може да се реализира на вътрешния пазар, твърдят от сектора

15:23 | 17.03.15 г. 6
8 хил. души може да загубят работата си заради забраната за износ на дървесина

Заради забраната за износ на дървесина, гласувана от Народното събрание, е възможно да бъдат съкратени 8 хил. души в цялата страна. Това казаха на пресконференция износители и търговци на дървесина.

Те се обявиха категорично против гласувания през март мораториум и заявиха, че от България се изнася само дървесина, която не може да се реализира на вътрешния пазар, или която преработвателите не желаят да купят.

По данни на търговците в страната годишно се секат 6,5 млн. куб. метра, в предприятията се преработват 1,5 млн. куб. м, а износът е около 900 хил. куб. м.

Търговците твърдят, че вследствие на мораториума държавният бюджет ще загуби 29 млн. лв., пристанищата – 4 млн. лв., а транспортният сектор – 6 млн. лв. Загуби се очертават и за държавните горски стопанства и сектор "Растителна защита".

Огнян Огнянов, търговец на дървесина, заяви, че забраната е резултат от интензивна кампания срещу добива на дървен материал и преди гласуването й не е чуто мнението на бизнеса.

Забраната няма да спре незаконната сеч, смята Димитър Николов, износител. Според него незаконно секат малки фирми, около собствените си населени места, затова трябва да има ефективен контрол.

Огнянов разясни, че търговците купуват дървесина чрез държавните предприятия на тръжни сесси. След последните сесии през декември и януари те са предплатили съответните количествата.

По данни на търговците всяка година към Турция се изнасят 600 хил. куб. м дървесина, към Гърция – 300 хил., и незначителни количества към други съседни държави.

Търговците твърдят, че изнасят например трупи с над 30 см диаметър, каквито българските предприятия нямали мощност да преработват, или пък повредени трупи с куха сърцевина.

В Турция от трупите с по-голям диаметър се произвеждат плоскости, също както и в българските заводи, коментираха участниците в пресконференцията.

Представителите на сектора организират утре протест пред парламента и очакват там да се съберат над 2 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
На гатер можеш да го разбичиш, но в случая става въпрос за развиване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Те това имат в предвид,8 000 контрабандисти стават безработни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
todor6104
преди 9 години
Нелегално изсечената дървесина не може да се транспортира. Има пласмасови марки с уникален номер, по който може да се разбере къде е отсечено дървото, какво качество е, кой горски го е експедирал и коя фирма е собственик. Цялата тая дандания е за преразпределение на пазара. Чакат да падне цената за да си пуснат централите на биомаса, които направиха по времето на Бойко1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 9 години
Глупости.Основния износ си е контрабандно изсечена дървесина. Иначе няма как да им се върже сметката да секат и да я разнасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
див осорляк
преди 9 години
Кви са тия глупости:на моя дупотопен гатер слагаш 60 см диаметър труп и го реже на 4м дъски ,а тия изнесоха технологичната дървесина за дърва за огрев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
pioner
преди 9 години
А колко загубиха живота си заради незаконната сеч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още