IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът наложи временна забрана за износ на дървесина

Ограничението ще важи за срок от три месеца, през който трябва да бъдат предложени мерки срещу незаконната сеч

16:15 | 04.03.15 г.
Парламентът наложи временна забрана за износ на дървесина

Парламентът прие решение за спиране на износа и изпращанията на необработен дървен материал. Мораториумът влиза в сила от обнародването му в Държавен вестник и ще е в срок за три месеца, съобщи БТА.

Според решението се забраняват изпращанията на необработен дървен материал (стоки с кодове 440110, 440320, 440391, 440392 и 440399 по Комбинирана номенклатура, съгласно регламент на ЕС). Министърът на земеделието и храните е задължен да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал за срок три месеца.

В същия срок трябва да бъдат предложени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч.

От "Атака" настояваха мораториумът да е безсрочен, но предложението им не беше прието. 

Заместник-председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова от "БСП Лява България" заяви, че групата подкрепя мораториума, но при условие, че в рамките на трите месеца се направят законодателни промени, които да повишат контрола върху сечта.

Според нея в противен случай мораториумът няма да изиграе никаква роля, защото няма да реши нито един проблем на българската гора, пишат от пресцентъра на БСП. Тя изрази надежда, че и по тези стъпки ще има консенсус между парламентарните групи, както е било при обсъжданията в земеделската комисия.

Някои индустрии обаче вече изразиха съмнение, че мораториумът ще има ефект. В края на миналата седмица от Асоциацията на горските фирми коментираха, че това е крайна мярка, която ще се отрази на бизнеса и нарушава принципите на пазарната икономика и дългосрочното планиране. 

Самият земеделски министър Десислава Танева беше категорична, че контролът върху сечите ще опази горите по-добре от мораториум. Тя припомни, че, от една страна, се сече повече от указаното в позволителните, а вторият проблем е в изсичането от страна на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още