IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Танева: Контролът върху сечите ще опази горите по-добре от мораториум

Електронната система за мониторинг трябва да заработи до есента, заяви агроминистърът

12:18 | 16.02.15 г. 2
Десислава Танева: Контролът върху сечите ще опази горите по-добре от мораториум

България в последните години има голям проблем с опазването на гората. Това е манталитет и начин на ползване, който се установява трайно след 90-те години. Така агроминистърът Десислава Танева коментира темата за разрастването на незаконните сечи пред bTV.

Тя припомни, че, от една страна, се сече повече от указаното в позволителните, а вторият проблем е в изсичането от страна на населението. „В някои региони проблемът е много тежък. Колкото са по-бедни регионите, зависимостите между горските инспектори и местните власти са толкова по-големи“, отчете Танева. Според нея обаче фирмите извършват в по-голям обем незаконната сеч.

Танева посочи, че от януари има нови 173 мобилни екипа за проверки, но те нямало как да решат за 30 дни всички натрупани през последните десетилетия проблеми. Тя допълни, че имало и случаи на нападения срещу горските инспектори.

Другите мерки за защита са електронна система, чрез която ще се отчитат добивите и движението към складовете, която трябва да заработи до есента, и новият тип маркиране на дървесината. Единственият път е да се въвеждат системи за контрол, които да минимизират човешкия фактор, смята Танева.

Тя посочи, че са сменени директори на териториални поделения, а издадените актове за нарушения за миналата година били за 1,3 млн. лв. Проблемът е, че много нарушители нямат имущество, с което да бъдат санкционирани.

По повод предложението да се забрани за срок от три месеца износът на необработена дървесина, както и изпращането й за страни от ЕС, агроминистърът каза: „Ще изпълним всяко решение, което приеме НС за опазването на горските ресурси“. Според нея обаче в случая е по-ефективно да се засилят мерките, свързани с контрола върху сечите.

„България добива годишно 6,4 млн. куб. м мървесина. От тях 900 хил. куб. м необработен дървен материал се изнася за Турция и Гърция – това са 16%. Предложените  решения за мораториум засягат тези 16%. Веднага трябва да си зададем въпроса какво се случва с останалото“, аргументира се тя.

Десислава Танева каза още, че днес на заседание на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще се приеме решение за обезщетение на стопани с пропаднали площи при наводненията от последните месеци. Стопаните ще бъдат обезщетени за напълно загубена реколта на площ от  200 000 дка.

Кадри на bTV – сателитни снимки за изсичането на гори в Ботевградско:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
tetris12
преди 9 години
тинтири-минтири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
lyusien
преди 9 години
А какво се случва с останалите Би ли ни осветлила колко се изгарят в печките колко се ползват за целулоза колко отивот в дъскорезниците мебелните заводи и в производството на транспортни палети Абсолютно съм сигурен че това 6.4 милиона кубика няма да излезе Нямате нужда от мораториум Просто забрана за износ на дървесина над 20 см диаметър и забрана за продажба на дърва за огрев в страната над 20 см диаметър И убедете хората да започнат да горят екобрикети в печките си Вторичен продукт са и могат да бъдат по евтини от дърва за горене Екологично чисти са и не замърсяват околната среда Произвеждат се от стърготини талаш клони листа и слама корени на дървета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още