IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделските производители ще получат 1,4 млрд. лева догодина

Очертава се загуба от 90 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони, заяви земеделският министър

18:30 | 27.11.14 г.
Земеделските производители ще получат 1,4 млрд. лева догодина

Директните плащания за фермерите догодина ще бъдат общо в размер на 1,4 милиарда лева. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Пловдив при откриването на семинар "Зърнопроизводството - национални и европейски предизвикателства" на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Всичко, което се полага на българските земеделски производители ще бъде изплатено в срок, като се предвижда директните плащания да бъдат преведени в края на януари 2015 г.“, уточни министърът, цитирана от БТА.

Сумата ще бъде заложена в бюджета за следващата година. През декември т.г. ще бъдат направени плащанията за агроекология, за необлагодетелствани райони и по Натура 2000.

Държавните помощи за земеделските производители през 2015 г. ще бъдат четири типа - ваучери за намалена акцизна ставка за газьола, държавна помощ за качествени семена, помощ за пропаднали площи и помощ за преотстъпен данък за инвестиции.

Към момента се очертават загуби от 90 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони и то при оптимистичния сценарий, каза още Танева. Тя призова хората, които са сключили договори и изпълняват проекти, да подават заявки за плащане и увери, че те ще бъдат обработвани по най-бързия начин.

За първи път се очертава такава огромна загуба, но няма инструментариум, който може да я намали, допълни министърът.

По нейни думи в края на декември или началото на януари ще имаме неофициално одобрение на втората версия на Програмата за развитие на селските райони. Това ще позволи към края на първото тримесечие на 2015 г. да бъде отворена мярката за инвестиции в земеделските стопанства.

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев припомни, че от месец март догодина задължително ще се посочва правно основание при очертаването на земеделски площи. То се доказва с нотариален акт за собственост на земята, договор за наем или аренда и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още