IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Динамичното развитие на Асет Мениджмънт дружествата продължава

Финансовият пазар в момента не е това, което беше преди десет години и вече има много добри съвременни форми на инвестиране на активи, заяви изпълнителният директор на БенчМаркАсет Мениджмънт пред Investor.bg

09:29 | 16.02.06 г.
Любомир Бояджиев. Снимка: Личен архив
Любомир Бояджиев. Снимка: Личен архив
Любомир Бояджиев е изпълнителен директор на управляващо дружество БенчМаркАсет Мениджмънт. Има опит в набирането на капитал, в участието на търгове, в структуриране и ръководене на портфейл от акции на клиенти. Участвал е в проекти по оценка, реструктуриране и продажба на компании и/или обособени части. С него разговаря Кристиян Костов.

- Как смятате, че ще се развива секторът на Асет Мениджмънт услугите в България през следващите години?

Бизнесът на управляващите дружества през последните години беше най–изостанал от целия финансов сектор, но за радост в момента сме свидетели на значителен подем в тази област и това е нормално с оглед на историята в другите източноевропейски страни. Очаквам динамичното покачване на обема на активите, управлявани от Асет Мениджмънт дружествата да продължи, дори и с по-бързи темпове.

- С каква цел бе създаден БенчМарк Асет Мениджмънт?

Целта беше да се институционализира услугата „доверително управление на активи”, която предлагаме през ИП БенчМарк Финанс. Нормално е инвестиционните посредници да предлагат посреднически услуги, а управлението на средства да е в управляващите дружества. Разбира се, другата ни цел е да заемем водещо място и на този пазар, както се наложихме и при другите услуги, които предлагаме.

- Какъв е профилът на инвеститора, който се очаква да вложи своите средства във фондовете БенчМарк Фонд-1 и БенчМарк Фонд-2?

Целевите групи са три: първата е на пенсионните фондове, които разполагат със значителен ресурс. С оглед на последните законодателни промени по отношение на инвестиционната им политика, смятаме, че добрите финансови продукти, каквито са договорните фондове и инвестиционни дружества, ще стават все по–предпочитан инструмент за инвестиции от тях. Втората група са лица с депозити в банките, които искат да получават по-висок доход и са склонни да приемат по-висок риск. Третата група са лицата, които съхраняват средствата си по сейфове и все още нямат доверие на институциите в България. Надяваме се, че все по-голяма част от тази група постепенно ще се убеждава, че финансовият пазар в момента не е това, което беше преди десет години и вече има много добри съвременни форми на инвестиране на активи.

- В какви активи инвестират двата фонда?

БенчМарк Фонд–1 е балансиран фонд, като в структурата на портфейла му до 60% от активите могат да бъдат книжа с фиксиран доход, до 60% акции, до 10% в деривативни инструменти и не по-малко от 10% парични средства, БенчМарк Фонд–2 е с рисков профил - до 50% от активите са в книжа с фиксиран доход, до 90% в акции, до 30% в чуждестранни книжа с фиксиран доход, до 10% в деривативни инстрменти и до 10% парични средства.

- Какви са приоритетите на БенчМарк Асет Мениджмънт и предвиждате ли излизане на чужди пазари?

Все още нашият финансов пазар предоставя значителни възможности за реализиране на добър доход и поради това не смятаме да излизаме на чужди пазари. Инвестициите в чуждестранни ценни книжа с фиксиран доход са с относително малък дял и не ги смятаме като участие на други пазари. Като приоритет за тази година е заложено създаването на всички необходими продукти, за да отговорим на желанията на различните видове клиенти.

- В какво се състои разликата между доверителното ви управление и фондовете, които сте създали?

Доверителното управление е продукт, насочен към клиенти с по-големи финансови възможности, тъй като минималната сума за инвестиране е 50 000 лв. Обръща се персонално внимание на клиента и спрямо неговите предпочитания, нагласи и склонност за риск се съставя структура на портфейла. Всяка една промяна на структурата се съгласува предварително с клиента. Фондовете дават възможност и на хората с по-малки спестявания да използват възможностите на финансовите пазари за постигане на доход, тъй като при тях няма минимално изискуема сума за инвестиране.

- След успешното увеличение на капитала на БенчМарк Фонд Имоти какви са бъдещите ви планове?

Увеличението на капитала с над 23 млн. лв. се извърши с цел набиране на необходимите средства за реализиране на втория проект на дружеството, а именно изграждането на търговско-административна сграда на бул. Цариградско шосе с общо РЗП 22 400 кв.м. Строителството ще започне през месец април. В момента сме в процес на избор на трети проект, подробности за който ще оповестим съвсем скоро.

- Къде е мястото на BenchMark Trader в групата Ви?

BenchMark Тrader е продукт, изграден на база партньорството на БенчМарк Финанс със Saxo Bank A/S – водеща компания в търговията през интернет с финансови инструменти на международните пазари. Интересът към този продукт е изключително голям и се надяваме и за в бъдеще на нашия пазар да навлизат все повече качествени и утвърдени финансови продукти.

- С какво ще ни изненада БенчМарк Груп през тази година?

Бързото ни развитие и заемането на една от водещите позиции на пазара се основаваше до голяма степен на новите продукти, които предложихме на клиентите или на новия начин, по който предлагахме познати продукти. Продължаваме да работим в тази насока и сме сигурни, че финансовите инструменти и услуги, които ще предложим в близките месеци ще намерят своето приложение на българския финансов пазар.

Свързани компании:

ДФ БенчМарк Фонд-1 Акции и облигации(5BH2)

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още