IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba се готви да надвие конкурентите си в облачните услуги

Компанията посочва, че не се притеснява от голямата конкуренция на пазара, а е готова да се учи от нея

15:30 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Alibaba сключи редица партньорства, за да укрепи своите глобални предложения, свързани с облака, което я поставя в пряка конкуренция с компании като Amazon, Google и Microsoft, пише CNBC.

Сделките, включително тази с Intel, ще помогнат на Aliyun, облачното подразделение на Alibaba, да използва съществуващите центрове за данни, създадени от нейните партньори, така че компанията да може да предложи собствени услуги.

Като не изгражда собствени центрове за данни Alibaba ще спести пари, а чрез партньорствата ще укрепи своите глобални предложения в сферата на изчислителните облаци, като ще достигне до потенциално нови пазари.

"Има все повече и повече проблеми със съхранението на данни и все повече и повече клиенти, които имат нужда от повече възможности за съхранение“, посочва Саймън Ху, председател на Aliyun.

Ръководството на Alibaba заяви, че ходът има за цел да предостави на малкия и средния бизнес правилната инфраструктура, необходима за използването на силата на данните и анализа.

"Искаме да помагаме на други компании. Искаме да променим индустрията“, допълва Ху.

Alibaba има общо седем партньори, включително американската компания за центрове за данни Equinix и сингапурския телекомуникационен гигант Singtel. Тези партньорства позволяват на Alibaba да осигури глобален обхват на своя бизнес с облачни услуги.

Но листнатия на Hюйорската борса гигант в сферата на онлайн търговията се сблъсква със силна конкуренция в лицето на Amazon, Google, IBM и Microsoft – лидерите на пазара на облачни услуги, възлизащ на 16 млрд долара според Synergy Research Group.

И всички тези компании не показват никакви признаци на забавяне на темпото. Главният технологичен директор на Amazon Вернер Вогелс заяви пред CNBC по-рано тази година, че облачното ѝ подразделение Amazon Web Services (AWS) ще изпревари търговията ѝ на дребно в рамките на следващите 10 години. На няколко пъти главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела пък споменава, че компанията му се фокусира все повече върху облака.

Но приходите на Alibaba от този бизнес също нарастват изключително бързо, скачайки от 213 млн. юана (34 млн. долара) през първото тримесечие на 2014 г. до 388 млн. юана през същия период тази година. Увеличението е с цели 82%. И все пак облачните услуги представляват малък дял от общите приходи на компанията.

Ху не е притеснен от конкуренцията и твърди, че успехът на американските съперници на Aliyun само ще помогнат на компанията.

"Те са чудесни модели за подражание на Aliyun и ни искаме да се учим от техните силни страни“, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още