IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

21st Century Fox и Time Warner подготвят "брак по сметка"

Медийната индустрия е напът да се сдобие с нов крал въпреки отхвърленото предложение на стойност 80 млрд. долара

17:08 | 16.07.14 г.
21st Century Fox и Time Warner подготвят "брак по сметка"

Медийната индустрия в САЩ може да претърпи значителни промени, след като 21st Century Fox отправи оферта за придобиване на съперника Time Warner. Въпреки че предложението на стойност 80 млрд. долара бе отхвърлено и дружествата опровергаха провеждането на каквито и да е дискусии, изглежда, че ни очаква едно от най-големите сливания в бранша, пише WBP Online.

Медийната империя 21st Century Fox, управлявана от Рупърт Мърдок, потвърди в сряда, че е направила оферта за поглъщане на Time Warner на стойност 80 млрд. долара.

"Бордът на директорите на Time Warner отказа да разгледа нашето предложение", посочи компанията в изявление и добави, че в момента не провежда каквито и да дискусии с конкурента си.

След новината акциите на Time Warner поскъпнаха с над 16%. В същото време капитализацията на 21st Century Fox се смъква с близо половин процент.

Ако сливането се осъществи, 21st Century Fox и Time Warner ще се превърнат в гигант в сферата на медиите и развлекателната индустрия с общи приходи в размер над 65 млрд. долара.

Заедно те ще притежават телевизионните канали Fox News, TNT, CNN и TBS, специалния платен канал HBO, спортните телевизии с права за излъчване на NBA, MLB, голф и футбол, филмовите студиа Warner Брос и 20th Century Fox, както и няколко други търговски обекти.

Що се касае до очакваните регулаторни препятствия, 21st Century Fox вероятно ще продаде CNN, който е сред конкурентите на Fox News, предава New York Times.

21st Century Fox предложи премия от 25% над текущата пазарна цена на акциите на Time Warner в ​​началото на юни, когато изпълнителните директори на двете компании се срещнаха за първи път. Медийният гигант е готов да заплати 60% от цената чрез акции, а останалата част – в брой, като за целта ще набере допълнителен капитал в размер на 24 млрд. долара за финансиране на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още