IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Русия няма да печата пари, за да пълни бюджетни дупки

Страната няма да се върне към централно планираната икономика, която доведе до крах на съветския модел, пояснява руският премиер

15:52 | 22.09.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският премиер Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският премиер Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Русия няма да започне да печата пари, за да подкрепя икономическия ръст и няма да позволи на популизма да диктува бюджета. Това става ясно от статия на премиера на страната Дмитрий Медведев под името „Социално-икономическото развитие на Русия: придобиване на нова динамика“. Анализът е публикуван в икономическото списание „Вопросы экономики“.

В първия коментар за икономическата политика на правителството след парламентарния вот от неделя, който засили властта на президента Владимир Путин, Медведев обещава да запази по-малък бюджет, но задоволяващ нуждите за сигурност и социални политики. 

„Ние не можем да си позволим популизъм ... особено в бюджета", пише Медведев в анализа си.

По-рано близка до Кремъл консултантска група от икономисти призова правителството да увеличи разходите, за да помогне на икономиката да излезе от рецесията.

Очаква се Русия, която изпитва трудности заради наложените западни санкции заради действията си в Украйна и значителния спад на цената на петрола, най-голямото ѝ перо за износ, да отчете спад на брутния вътрешен продукт от 0,5% през тази година.

По време на изборите през уикенда „Единна Русия“ на Медведев и на президента Владимир Путин спечели 76 процента от местата в Думата, долната камара на парламента, в сравнение с малко над половината места през 2011 година.

„Ние няма да поемем по пътя към печатните преси и да нарушим баланса на икономиката - мерки, които водят до катастрофални последици", пише още Медведев.

„Ако в бюджета няма пари, ние няма да печатаме допълнително за покриване на липсващите приходи. Всеки разбира, че книжните пари са само производство на хартия, които насърчават инфлацията и обезценяват доходите, заплатите и пенсиите на хората". „Все още няма перспективи, които да покажат, че проблемите на икономическото развитие могат да бъдат решени главно от държавни средства", пояснява още Медведев.

„Приоритетите на правителството са сигурност, инвестиции в човешки капитал, помощ за най-уязвимите сегменти на населението и инфраструктурата. Структурата на бюджета трябва да отразява това", пояснява още министър-председателят.

Той заявява, че въпреки геополитическите условия страната ще се стреми към икономическа откритост. Медведев нарича „неприемлив" призова на някои икономисти страната да се върне към централно планираната икономика.

„Тази твърдост на съветския модел доведе до неговия крах", отчита премиерът.

Министерството на финансите на Русия предложи държавните разходи за периода 2017 - 2019 г. да бъдат замразени на равнището им от 2016 г., което би означавало намаляване на разходите, като се вземе предвид и инфлацията, припомня Ройтерс.

Очаква се през 2016 г. Москва да отчете бюджетен дефицит, от около 3,2% от БВП, докато по-ранните прогнози бяха за дефицит от 3% от БВП. Министерството иска да го свие с един процентен пункт през следващите години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още