IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов подаде оставка от втория (тур) път*

При новата ситуация управляващата коалиция няма мнозинство, каза премиерът

21:25 | 13.11.16 г. 32
Автор - снимка
Създател
<p>
	Премиерът Борисов. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Премиерът Борисов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов обяви, че подава оставката на правителството. Той ще я внесе в парламента в първия му работен ден.

Мотивът на премиера да си тръгне са резултатите от президентските избори, които според него са показали, че управляващите нямат мнозинство в парламента.

"Така както казах преди, при новата ситуация от резултата на вота управляващата коалиция няма мнозинство. Не само не може да се направят реформи, но и не може да се приеме бюджетът. Приоритетите на Патриотичния фронт се разминават с нашите", каза Борисов. Затова по думите му още през първия работен ден на Народното събрание той ще депозира оставката на кабинета.

"БСП, ДПС и други могат спокойно при връщане на мандата да си направят кабинет още в този парламент и да управляват две години. Ако им трябва кворум - ние ще бъдем там", каза още премиерът. 

Той поясни, че "положихме огромни сили, особено в тази тежка международна ситуация. Трябва да се съобразяваме с прищевките и на патриотите, и на реформаторите... "

Ще си направим добър анализ и ще потърсим много сериозна отговорност, каза още Борисов. "Не можем да направим трети компромис. Преди две години направихме компромис - не се харесвахме нито с Реформаторите, нито с Патриотичния форнт, нито с АБВ. Тогава обаче след Орешарски поехме отговорност, сега другите да поемат", коментира той.

Премиерът иронично честити победата на Радев на лидера на ДСБ Раден Кънев, който по думите му направил нужното за разбиването на център-дясното политическо пространство.

Борисов обясни решението си за оставка лаконично: "Винаги сме се съобразявали с волята на народа". Той подчерта, че партията му не възнамерява да прави опит за ново правителство в рамките на конституционните изисквания.

"След като пададем оставка, президентът ще ни даде отново мандата да съставим кабинет. Ние ще го върнем и той ще отиде при БСП", разясни процедурата Борисов. Според него това е шанс новото мнозинство в парламента да управлява без избори в рамките на две години. 

"Оставаме една подредена държава, с огромни пари в бюджета, с работещи програми. Преди дни ЕК даде ръст на икономиката от 3,6%", каза още премиерът.

Борисов призова Плевнелиев да поиска от БСП имената на министрите, които да станат част от служебното правителство, защото социалистите сега имали доверието на гражданите.

Той обяви още, че партията му подкрепя свикването на Велико народно събрание, което да промени избирателната система, както е поискал народът с участието си в референдума. Лидерът на ГЕРБ съобщи още, че е за мажоритарно гласуване, за намаляване на държавната субсидия за партиите и намаляване на броя на депутатите на 120.

"Трите въпроса от референдума ще настояваме, ще гласуваме да влязат в сила и да станат закон", заяви министър-председателят. Той обаче добави, че смята намаляването на субсидията на политическите сили до 1 лев за получен глас за "възможност на олигарсите с черни пари да участват в изборите, а с тези пари да се отчитат бели сметки", и повтори тезата, че трябва изобщо да отпадне държавното финансиране на партиите.

Премиерът изброи и успехите на правителството си, като акцентира върху стабилността на банките, строежа на инфраструктурните обекти и санирането на панелните жилищни сгради.

За втори път Бойко Борисов подава оставка преди изтичане на мандата му. На 20 февруари 2013 г. той се отказа от властта заради протестите срещу ръста на цените на тока. "Ние имаме достойнство, чест. Властта ни я е дал народът, днес му я връщаме", заяви тогава Борисов и допълни, че не желае кръв по улиците.

"Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент, ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа", каза още той през 2013 г. 

*Актуализирано в 21,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
За да има промяна към възможност за устойчиво обществено развитие е необходимо подобрение на парична система.За тази полезна промяна не е необходимо Велико народно събрание.За осъществяване на тази полезна промяна е необходимо същата да бъде подкрепена от специалисти с Вашия капацитет.Практиката потвърди, че докато хората несъзнателно или по друг начин робуват на въведената по инициатива на Джон Лоу държавна грешка не е възможен устойчив обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Без Велико народно събрание няма възможност за кой знае каква промяна.Въпроса е кой ще го свиква и кои хора ще се намърдат вътре като носители на промяна.Навремето БСП изиграха една сценка с ВНС и до ден днешен живеем със законовия резултат от него.Никой да не живее в илюзията, че геьове, преоблечени комунисти, масони и обикновени корумпирани типове и престъпници притежаващи медии влезли в едно ново ВНС ще могат да доведат до нещо по-добро от сегашното положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 3
scott
преди 7 години
и защо да се свика "велико народно събрание"?Наясно ли сте, че таков форум НЯМА КРАЕН СРОК НА ДЕЙСТВИЕ- ДО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАВЕНАТА МУ ЗАДАЧА....може още 10-15 години да се мотаме у здрача с таз институзиес.СИК И ВИС ЗНАЯТ НАЙ-ДОБРЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 11
Stone_Kold
преди 7 години
Тиквата умряяя ша ля ля ля ляяяяяяяяяяяяяяяяяяя хахаххаах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 11
Stone_Kold
преди 7 години
Нема умиране те се размножават и живеят в разкош
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 14
Stone_Kold
преди 7 години
Борисов обясни решението си за оставка лаконично: "Винаги сме се съобразявали с волята на народа".Хахаха как лъжеее ....народа иска и заплата минимум 1000 пари ама не я направи нали?иска и талибаните вън *** ти ги приютяваш и даваш 1000евро на талибанин издръжка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 2
skalen orel
преди 7 години
Сега е момента да поиска от всички в парламента ,свикване на Ввлико Народно Събрание и подаване на оставка....Ха да ги видим тогава кой е за народа и кой е за джоба....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 7 години
е то главната врътка е да убедиш матряла че от него нищо не зависи -нещо което е в завършен стадий при теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 9
fri
преди 7 години
Наистина ли подаде оставка?Не мога да повярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 8
fri
преди 7 години
това е за подаващия оставката https://***.youtube.com/watch?v=-Q3GkJbxrgIа това е за вас, любими приятелиhttps://***.youtube.com/watch?v=a9AKF5id9KYEric Clapton - BB King -Crossroads 2010 -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още