IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов подаде оставка от втория (тур) път*

При новата ситуация управляващата коалиция няма мнозинство, каза премиерът

21:25 | 13.11.16 г. 32
Автор - снимка
Създател
<p>
	Премиерът Борисов. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Премиерът Борисов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов обяви, че подава оставката на правителството. Той ще я внесе в парламента в първия му работен ден.

Мотивът на премиера да си тръгне са резултатите от президентските избори, които според него са показали, че управляващите нямат мнозинство в парламента.

"Така както казах преди, при новата ситуация от резултата на вота управляващата коалиция няма мнозинство. Не само не може да се направят реформи, но и не може да се приеме бюджетът. Приоритетите на Патриотичния фронт се разминават с нашите", каза Борисов. Затова по думите му още през първия работен ден на Народното събрание той ще депозира оставката на кабинета.

"БСП, ДПС и други могат спокойно при връщане на мандата да си направят кабинет още в този парламент и да управляват две години. Ако им трябва кворум - ние ще бъдем там", каза още премиерът. 

Той поясни, че "положихме огромни сили, особено в тази тежка международна ситуация. Трябва да се съобразяваме с прищевките и на патриотите, и на реформаторите... "

Ще си направим добър анализ и ще потърсим много сериозна отговорност, каза още Борисов. "Не можем да направим трети компромис. Преди две години направихме компромис - не се харесвахме нито с Реформаторите, нито с Патриотичния форнт, нито с АБВ. Тогава обаче след Орешарски поехме отговорност, сега другите да поемат", коментира той.

Премиерът иронично честити победата на Радев на лидера на ДСБ Раден Кънев, който по думите му направил нужното за разбиването на център-дясното политическо пространство.

Борисов обясни решението си за оставка лаконично: "Винаги сме се съобразявали с волята на народа". Той подчерта, че партията му не възнамерява да прави опит за ново правителство в рамките на конституционните изисквания.

"След като пададем оставка, президентът ще ни даде отново мандата да съставим кабинет. Ние ще го върнем и той ще отиде при БСП", разясни процедурата Борисов. Според него това е шанс новото мнозинство в парламента да управлява без избори в рамките на две години. 

"Оставаме една подредена държава, с огромни пари в бюджета, с работещи програми. Преди дни ЕК даде ръст на икономиката от 3,6%", каза още премиерът.

Борисов призова Плевнелиев да поиска от БСП имената на министрите, които да станат част от служебното правителство, защото социалистите сега имали доверието на гражданите.

Той обяви още, че партията му подкрепя свикването на Велико народно събрание, което да промени избирателната система, както е поискал народът с участието си в референдума. Лидерът на ГЕРБ съобщи още, че е за мажоритарно гласуване, за намаляване на държавната субсидия за партиите и намаляване на броя на депутатите на 120.

"Трите въпроса от референдума ще настояваме, ще гласуваме да влязат в сила и да станат закон", заяви министър-председателят. Той обаче добави, че смята намаляването на субсидията на политическите сили до 1 лев за получен глас за "възможност на олигарсите с черни пари да участват в изборите, а с тези пари да се отчитат бели сметки", и повтори тезата, че трябва изобщо да отпадне държавното финансиране на партиите.

Премиерът изброи и успехите на правителството си, като акцентира върху стабилността на банките, строежа на инфраструктурните обекти и санирането на панелните жилищни сгради.

За втори път Бойко Борисов подава оставка преди изтичане на мандата му. На 20 февруари 2013 г. той се отказа от властта заради протестите срещу ръста на цените на тока. "Ние имаме достойнство, чест. Властта ни я е дал народът, днес му я връщаме", заяви тогава Борисов и допълни, че не желае кръв по улиците.

"Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент, ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа", каза още той през 2013 г. 

*Актуализирано в 21,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 2
citizen_bg
преди 7 години
Някъде беше писано, че в дъното на всяко богатство има престъпление. Имаш предвид, че след 4 поколения ще се забрави престъплението ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
А дотогава какво ще правиш ...само ше си мрънкаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 5
mrynmryn
преди 7 години
То сякаш има смисъл от избори изобщо. Ще се оправим след 4 поколения, когато и последния секретар и правнуче/ка на БКП умре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
" Да се снишаваме другари...да мине бурята ..."Боко помни заветите на Тато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 8
emonik
преди 7 години
Аиде детската градина . Щом не става на мойто , няма да си играя с вас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 13
citizen_bg
преди 7 години
Тъкмо им гледам пресконференцията. Айде и тия обидени на народа! Не ги оценявал. Ами да ходи и той да си говори с теменужките. Герб*ерас*тите при седер*аст*ите. Не се затрихме след единия месия, няма да е и след тоя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 6
data
преди 7 години
пич, утре пак ще изгрее слънце , както е казал класика - Сън таймс люн, сън тайм уин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 22
ing5rov
преди 7 години
То досега санким на рози миришеше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 15
VIK88
преди 7 години
Абе, да идват БСП и ДПС,то се е видело,че този *** народ си го заслужава и без това нещата рано или късно щеха да се зговнят,сега за БГ народеца ще станат по-бързо нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 23
ing5rov
преди 7 години
Ашколсун , Бока ...поведе хорото , айде след тебе и Меркел , Оланд , Юнкер и т.н. !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още